Najveći broj spornih popisnica u Prijedoru!

Najveći broj spornih popisnica u Prijedoru!

Najviše spornih popisnica, od ukupno 121.280, za koje je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić na posljednjem sastanku Centralnog popisnog biroa predložio da se iz njih briše odrednica o nacionalnoj pripadnosti, pripada stanovnicima BiH sa područja entiteta Republika Srpska.

Jukić je predložio da se stanovnici koji su na ovim popisnicama ubroje u stalno stanovništvo BiH, uz brisanje nacionalnih odrednica, odnosno nacije, vjeroispovijesti i jezika, što su prihvatili predstavnici RS-a.

Konkretno, prema pisanju portala Faktor.ba, od ukupnog broja spornih popisnica, na stanovnike Prijedora otpada njih oko 4.500, područje Banje Luke i Zvornika po 3.500, Bijeljine oko 3.000, Bosanskog Broda 1.400, Srebrenice 1.300 i Rudog 1.100. Na spornim popisnicama najviše je stanovnika koji su se izjasnili kao Bošnjaci, a značajan je broj i Hrvata. Samim tim, u ovim gradovima i opštinama u RS-u značajno bi bio umanjen broj Bošnjaka i Hrvata, ukoliko bi se sa popisnica brisao nacionalni predznak, pored toga što se radi o krivičnom djelu ukoliko bi Jukićev prijedlog bio prihvaćen.

Tačnije, od 121.280 osoba čiji su podaci navedeni na spornim popisnicma, procjene govore da su oko dvije trećine tih ljudi Bošnjaci. Kako saznajemo, predstavnici RS-a u Centralnom popisnom birou ne dozvoljavaju da se izvrši obrada podataka po nacionalnim kriterijima za sve sporne popisnice.

Ono što je poznato je da se nešto manje od 80.000 ovih popisnica odnose na FBiH, blizu 40.000 na RS, a oko 4.000 su popisnice iz Brčko distrikta. Procentualno gledajući, utjecaj spornih popisnica, ako bi se osobe koje su njima obuhvaćene bile ubrojane u stanovništvo koje je stalno naseljeno u BiH, bio bi između tri i četiri posto.

Faktor

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.