Bh. mladost budućnost vidi uz njemačku penziju

Bh. mladost budućnost vidi uz njemačku penziju

Raditi u Njemačkoj! Ta misao lebdi iznad nas još od 1968. godine, kada je potpisan Sporazum o razmjeni radne snage, između Njemačke i SFRJ, koji je otvorio vrata radnoj snazi iz naše tadašnje države.

Mnogi koji su otišli na par mjeseci, ostali su tamo čitav radni vijek. Od rada se moglo kvalitetno živjeti, a čak i danas nerijetka je situacija da u BiH od njemačke penzije živi i onaj koji ju je zaradio, ali i njegova djeca, pa čak i unuci.

Ekonomsko-socijalne prilike u našoj zemlji odavno nisu na zavidnom nivou. Velike razlike u standardu života ljudi na državnim i lokalnim javnim funkcijama i onih koji su dovedeni do toga da na kukama dobrote traže obrok, natjerale su svakog razumnog građanina da se upita kako obezbijediti sebi i svojoj porodici uslove za život.

Raditi u Njemačkoj! Ta misao lebdi iznad nas još od 1968. godine, kada je potpisan Sporazum o razmjeni radne snage, između Njemačke i SFRJ, koji je otvorio vrata radnoj snazi iz tadašnje nam države. Mnogi koji su otišli na par mjeseci, ostali su tamo čitav radni vijek. Od rada se moglo kvalitetno živjeti, a čak i danas nerijetka je situacija da u BiH od njemačke penzije živi i onaj koji ju je zaradio, ali i njegova djeca, čak i unuci. Stoga ne iznenađuje činjenica da bh. građani i danas žele da odu “na par mjeseci” u ovu za nas obećanu zemlju.

Osim što je poželjna destinacija za rad, Njemačka je zbog uspješne privrede i kvalitetnog obrazovnog sistema privlačna mladima čitavog svijeta, a izuzetno je tražena i kao mjesto za razvoj i usavršavanje akademske karijere.

Mladi jezik uče zbog odlaska

I pored toga što mnogi smatraju da je njemački jezik težak, zbog neprirodnih rodova imenica i mogućnosti spajanja riječi u nove veoma dugačke riječi kao što je Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz (Zakon o delegaciji dužnosti nadzora obilježavanja i označavanja goveđeg mesa), koja je bila zvanična najduža riječ na svijetu, prednosti koje njemački jezik donosi su ogromne.

Uvidjeli su to i Banjalučani, posebno srednjoškolci i studenti sa kojima smo razgovarali u banjalučkom Glossa centru za njemački jezik, koji su akreditovani partner Geteovog instituta.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.