Prijedorčanka služi u “Air Forceu”, jedinicama koje su BiH donijele mir

Prijedorčanka služi u “Air Forceu”, jedinicama koje su BiH donijele mir

Od ratnih strahota Prijedora pa do američkog „Air Forcea“, tako bi, u najkraćem, mogao glasiti životni put Amele Kamenčić. Kada je imala nepune tri godine, napustila je rodni grad.

Dvije decenije kasnije Amela živi „američki san“ – sada je poručnica u jedinicama „Air Forcea“.

Red za hljeb

Sudbina je htjela da Amela Kamenčić služi u snagama koje su, prije 20 godina, pomagale da se u njenoj rodnoj zemlji uspostavi mir. To je, kako kaže, i bio jedan od motiva da se pridruži američkim zračnim snagama.

– Sjećam se da sam stajala u redu za hljeb s majkom i to je bila naša jedina hrana za cijeli dan. Imali smo sreću da dođemo do Hrvatske, zatim smo otišli u Njemačku, a u novembru 1996. godine stigli smo u Vašington – kazala je Kamenčić za službenu stranicu „Air Forcea“.

U Americi je porodica Kamenčić pronašla svoj mir. Amela i njena sestra su išle u školu i ideja povratka u rodnu zemlju iz dana u dan je blijedjela. Sada, kao mladi oficir koji gradi svoju karijeru, Amela Kamenčić ističe dva datuma koje ne može zaboraviti: 6. april, dan kad je počeo rat u BiH, i 25. april, kada je morala napustiti rodnu zemlju.

– Ovi datumi su stalni podsjetnik koliko je moja obitelj propatila. Ta snaga preživljavanja čini me ponosnom što mogu nositi ovu odoru. Američka zastava je za mene znak nade i nasmijem se svaki put kad vidim da se vihori na vjetru – rekla je Kamenčić.

Osjećaj pripadnosti

Bosnu i Hercegovinu je prvi put od odlaska posjetila 2004. godine, kada je vidjela da mnoge škole i bolnice još nisu obnovljene nakon ratnih strahota. Uprkos poteškoćama, njena historija je pomogla pri odluci o životnom pozivu.

– Odlučila sam se za „Air Force“ jer sam imala osjećaj da tu pripadam. Nikad im ne mogu dovoljno zahvaliti jer su mi spasili život i moja služba ovdje način je da se odužim i iskažem svoju zahvalnost. Moj dom je sada tamo gdje me „Air Force“ pošalje – istakla je Amela.
Vjenčanje u oktobru

U oktobru će Amela Kamenčić uploviti u bračne vode. Izabranik njenog srca je Džejson Sanders (Jayson), kolega iz „Air Forcea“ kojeg je upoznala na koledžu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.