Glavna rasprava u predmetu Radončić i drugi: Veliki interes javnosti, u sudnici i najviši funkcioneri SBB-a

Glavna rasprava u predmetu Radončić i drugi: Veliki interes javnosti, u sudnici i najviši funkcioneri SBB-a

U Sudu BiH danas je počeo glavni pretres u predmetu protiv Fahrudina Radončića i drugih, nakon što su se prethodno svi optuženi izjasnili da nisu krivi.

Početak glavnog pretresa odbrana je željela odgoditi tražeći održavanje statusne konferencije, ali je Sud BiH to odbio, smatrajući da to nije neophodno i zbog toga što se prvooptuženi Radončić trenutno nalazi u pritvoru.

Početak glavnog pretresa obilježilo je čitanje optužnice, za sve optuženike, nakon čega su Tužilaštvo i odbrana održali svoje uvodne riječi. Glavni pretres u ovom predmetu vodi sutkinja Hasija Mašović.

Radončićev advokat Asim Crnalić u obraćanju sudskom vijeću ponovo je zatražio da se razmotri mogućnost da njegovom branjeniku bude ukinut pritvor ili zamijenjen mjerama zabrane.

Crnalić se žalio i da postoji insajder koji je predvidio tačan sastav sudskog vijeća koje će suditi Radončiću i drugima. Crnalić je zamolio da se takve stvari ne dešavaju tokom postupka, a sutkinja Hasija Mašović je rekla da ona ne zna ništa o bilo kakvom insajderu.

U svom kratkom obraćanju sudu Radončić je još jednom ponovio kako nikada nije upoznao glavnog svjedoka u ovom predmetu Azru Sarić niti suprugu Zijada Hadžijahića, jednog od suoptuženih. On je dodao da nije imao nikakvog razloga da osnova bilo kakvu grupu jer nije imao razloga da počini krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Radončić je zatražio i da se vodi računa o njegovom kredibilitetu.

Za početak glavnog pretresa Radončiću i ostalima vladalo je veliko interesovanje javnosti a u sudnici su bili i najviši funkcioneri SBB-a predvođeni Mirsadom Đonlagićem, Editom Đapo, Damirom Arnautom, Fehimom Škaljićem…

Naredno ročište je zakazano za 13. april, a Tužilaštvo BiH će za svjedoke pozvati advokaticu Vasviju Vidović i novinarku Indiru Ćatić.

Pored Radončića na današnjem ročištu pojavili su se i drugooptuženi u ovom pretmetu Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

U optužnici se navodi da je Fahrudin Radončić rukovodio organizovanom grupom koja je u vremenskom periodu od 14. decembra 2015. godine do 12. januara 2016. godine počinili više krivičnih dijela.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.