USK: 195.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, Turci zainteresovani za ulaganja

USK: 195.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, Turci zainteresovani za ulaganja

Budžetom Unsko-sanskog kantona za 2016. godinu, planirana su izdvajanja oko 3,6 miliona KM za poljoprivredu. Poljoprivredni poticaji za proteklu godinu su skoro u cjelosti isplaćeni, a intenzivno teku pripreme svih poljoprivrednih proizvođača za novu sezonu.

Poljoprivreda je jedna od najznačajnijih privrednih grana na prostoru Unsko-sanskog kantona. Ova regija BiH vidi veliku perspektivu upravo na tom području, prije svega zbog velikog procenta obradivog poljoprivrednog zemljišta, ali i zbog njegove kvalitete.

Ipak, prema Draganu Polimancu, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, ni ljudski resurs nije ništa manje bitan.

14.000 poljoprivrednih gazdinstava, porast proizvodnje

“Mi već sada imamo oko 14.000 gazdinstava na prostoru USK. Imamo ljude zainteresovane da rade, samo što država tu mora dati puno jaču podršku”, kaže ministar u razgovoru za Klix.ba.

Na prostoru Unsko-sanskog kantona postoji preko 195.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, a nešto više od 80 posto od te cifre je u privatnom vlasništvu. Kako ističe Polimanac, problem nastaje u onih 20 posto koje se nalazi u državnom vlasništvu.

“Imamo problem sa usitnjenosti posjeda, kao i problem sa državnim poljoprivrednim zemljištem koje se ne stavlja u funkciju poljoprivrede. Tu je potrebno promijeniti set propisa koji datiraju unazad 10, pa i više godina. Ti propisi zbog svoje starosti ne mogu udovoljiti sadašnjim uvjetima poljoprivredne proizvodnje i potreba poljoprivrednih proizvođača na području našeg kantona”, pojašnjava Polimanac.

Uprkos tome, poljoprivredna proizvodnja je u 2015. godini u skoro svim aspektima bilježila porast, poput proizvodnje maline, kornišona, mlijeka, itd. Primjerice, prema određenim projekcijama u 2015. godini trebalo je biti otkupljeno oko 1.600 tona maline, međutim, otkupljeno je preko 1.900 tona. Odnosno, za 300 tona proizvodnja je bila veća od planirane.

“Pad je jedino zabilježen u peradarskoj industriji, a osnovni razlog je povlačenje dva najveća proizvođača sa prostora USK. Oni su, sukladno pravilima tržišta, shvatili da im je isplativije u ovom trenutku proizvodnju preseliti u neki drugi dio BiH, tako da na prostoru USK egzistiraju samo krajiški uzgajivači”, kaže Polimanac.

Turci zainteresovani za poljoprivredu

Kada je u pitanju povećanje obima proizvodnje, ali i mogućnost investicija u poljoprivredni sektor u ovom dijelu BiH, on ističe da postoje zainteresovane strane koje žele sarađivati i ulagati na prostoru USK.

“Turska je, sve prisutnija na našem području. Nju zanimaju naši poljoprivredni kapaciteti, posebice kada je u pitanju mesna, zatim biljna, pa čak i industrija mlijeka. Turska želi otkupljivati poljoprivredne proizvode od zemalja sa kojima sarađuju i to treba iskoristiti, budući da je njihovo tržište zaista ogromno. Oni žele cijelu lepezu proizvoda koje naš kanton ima i moramo požuriti”, ističe ministar.

Polimanac napominje da, ukoliko se na vrijeme ne pronađe dogovor sa Turcima, bilo to ove ili iduće godine, oni bi ubrzo mogli pronaći novog partnera koji će biti u stanju udovoljiti njihovim zahtjevima i potrebama.

“To je čista ekonomija i zakon tržišta“, završava Polimanac.

Klix.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.