Vlast brine za zdravlje građana: Dogovoreno povećanje akciza i na bezalkoholna gazirana pića

Vlast brine za zdravlje građana: Dogovoreno povećanje akciza i na bezalkoholna gazirana pića

Upravni odbor Uprave za indirektne poreze predložio je povećane akcize na bezalkoholna gazirana pića za 15 feninga.

Trenutna akciza na bezalkoholna gazirana pića iznosi 10 feninga, a Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje utvrdio je Nacrt zakona o izmjenamana i dopunama Zakona o akcizama a od predloženom povećanju akciza trebalo bi se očitovati Vijeće ministara BiH.

U javnosti je od ranije poznato da je predloženo povećanje akciza na pivo i alkoholna pića, ali se nije spominjalo povećanje akciza na bezalkoholna gazirana pića.

Nataša Krsman, glasnogovornica Ministarstva finansija BiH, potvrdila je za Klix.ba da bi akciza trebala biti povećana za 15 feninga kao i da bi se ta sredstva koristila isključivo za sanaciju stanja u fondovima zdravstvenog osiguranja.

Razlog povećanja akciza na bezalkoholna pića nije saopćen, a nezvanično vlasti tvrde da se radi o štetnim pićima. Povećanjem akciza namjerava se, kao i u slučaju cigareta, utjecati na smanjenje njihove potrošnje ali i na punjenje budžeta zdravstvenih fondova koji se nalaze u očajnom stanju.

Ipak, u cijeloj priči sporno je da se akcize povećavaju na pivo, alkohol i gazirana bezalkoholna pića ali ne i na vino. To je posljedica, smatraju upućeni, jakog hercegovačkog lobija čije interese štiti HDZ BiH.

Usvojeni nacrt Zakona trebalo bi razmatrati Vijeće ministara BiH. Ako ga Vijeće ministara prihvati prijedlog o povećanju akciza naći će se pred zastupnicima Parlamenta BiH.

Prije izmjena ovog zakona bit će nužno izmijeniti i druge zakone koji tretiraju ovu oblast kako bi se omogućilo preusmjeravanje sredstava direktno u zdravstvene fondove.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.