Ubijen zaštitar belgijske nuklearke koju su teroristi planirali napasti, ukrali mu propusnicu

Ubijen zaštitar belgijske nuklearke koju su teroristi planirali napasti, ukrali mu propusnicu

ZAŠTITAR u jednoj od nuklearnih elektrana u belgijskom gradu Charleroi, koju su teroristi planirali napasti, ubijen je dva dana nakon napada u Bruxellesu, prenosi lokalni list Derniere Heure pozivajući se na izvore iz policije.

Mediji pišu da je zaštitaru nakon ubojstva ukradena sigurnosna propusnica koja mu omogućuje ulazak u nuklearku.

Zaštitar je ubijen u četvrtak navečer dok je šetao psa. Budući da mu je ukradena propusnica, policija je odmah pokrenula istragu zbog straha da bi moglo doći do novog napada.

Ranije u četvrtak objavljeno je da su bombaši samoubojice iz Bruxellesa Khalid i Ibrahim El Bakraoui planirali napad na ovu belgijsku nuklearku, ali da im je uhićenje Abdeslama poremetilo planove pa su napade izveli ranije i na drugim lokacijama.

ISIS tajno snimao direktora nuklearke

ISIS-ovi simpatizeri tajno su snimali jednog direktora jedne belgijske nuklearne elektrane, a svrha snimanja najvjerojatnije je bila utvrđivanje njegovih dnevnih rutina kako bi ga oteli i uz pomoć njega ušli u strogo čuvano postrojenje.

“Razbijanjem terorističke skupine u operaciji u Forestu, zatim uhićenjem Salaha Abdeslama i njegova pomagača Choukrija u Molenbeeku, istražitelji su možda omogućili da se izbjegne najgore. Tim udarcem vlasti su prisilile skupinu koja stoji iza atentata u Bruxellesu da ubrza svoje planove i odustane od prvotnih ciljeva. Među kojima je belgijski nuklearni sustav”, piše belgijski La Derniere Heure (DH), koji je potencirao ovu priču koju ipak treba uzeti s velikom rezervom bez obzira što je spomenuta snimka zaista pronađena.

Kameru postavili u grmlje ispred kuće

Snimka snimana kamerom postavljenom u grmu ispred kuće jednog od šefova nuklearke pronađena je nakon racija u studenom, nakon terorističkog napada na Pariz.

Nakon što su pogledali 12 sati snimke, detektivi su navodno zaključili da islamisti spremaju napad pa je sigurnost francuskih i belgijskih postrojenja dignuta na najveći mogući nivo.

Belgijske vlasti rekle su kako je snimka pronađena nakon pariškog napada, ali zbog sigurnosnih razloga nisu odali ime djelatnika nuklearke koji je bio na meti islamista.

Snimku su napravila dva muškarca, a sumnja se kako je riječ upravo o braći Bakraoui, bombašima samoubojicama iz Bruxellesa.

Snimka pronađena kod osumnjičenog za pariške napade

Snimka je pronađena prilikom pretresa kuće supruge Mohammeda Bakkalija. Bakkali je uhićen u studenom jer ga se povezalo s apartmanom nedaleko belgijskog grada Namura, kojeg su koristili napadači na Pariz, a još uvijek je u zatvoru.

Belgijska frankofonska televizija RTBF navodi da se u oporuci Ibrahima El Bakraouija izrijekom spominje upravo njegovo ime.

Spomenuta televizija se pita je li on “brat u zatvoru”, kojeg spominje u oporuci Ibrahim El Bakraoui, a ne Salah Abdeslam kako se ranije mislilo i čije se ime ne spominje izrijekom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.