‘Tomašica je krunski dokaz genocida počinjenog u Prijedoru’

‘Tomašica je krunski dokaz genocida počinjenog u Prijedoru’

Predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“ Mirsad Duratović, koji je prisustvovao izricanju presude Radovanu Karadžiću 24. marta u Haagu, u razgovoru za Fenu ističe da ne postoji sud na ovom svijetu koji je u stanju izreći zasluženu kaznu ratnom zločincu koji je odgovoran za genocid u BiH.

“Koji je Tomašicu i mnoge druge masovne grobnice napunio kostima 102 prijedorske djece, žena i nedužnih civila. Zločinac koji je dirigirao masovna silovanja, progon i istrebljenje nesrpskog stanovništva. Karadžić je krvlju nedužnog naroda ocrtao granice Republike Srpske”, kazao je Duratović.
Dodao je da su preživjeli svjedoci genocida veoma nezadovoljni ovom presudom, ali ne i iznenađeni, „ako znamo pod kakvim pritiskom političke svjetske scene radi ovaj sud“.

“Neposredni izvršitelji kažnjavaju se, ali ideja i politika koje su dovele do masovnih uništenja i istrebljenja Bošnjaka i Hrvata iz RS-a nisu kažnjene. Presuda za genocid u Srebrenici nije dovoljna da se kazni sama ideja, a upravo to trebalo je učiniti Sudsko vijeće”, smatra Duratović te navodi da u ovom slučaju nisu pobijedili pravo i pravda, „nego politički interesi koji žele zaštititi Republiku Srpsku“.

On ističe da je „ratni zločinac Radovan Karadžić morao biti osuđen za genocid u sedam bh. općina “te da je „genocid u njima dokazan međupresudom Slobodanu Miloševiću“.

Prema njegovim riječima, kazna Radovanu Karadžiću, ma kolika bila, ipak ne može olakšati beskrajnu bol žrtava, ali može biti barem mala satisfakcija.

“Naravno da je bilo dovoljno dokaza i svjedoka za genocid i u ostalim općinama. U Prijedoru imamo Tomašicu, najveću masovnu grobnicu nakon 2. svjetskog rata u Evropi, zatim 465 lokacija na kojima su eshumirani posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka i Hrvata. Imamo najveći broj logora, logoraša, najveći broj presuda za ratne zločine do danas, najveći broj protjeranih Bošnjaka i Hrvata. Zar to nije dovoljno dokaza? Šta se trebalo desiti, da nas sve u Tomašici zatrpaju”, kategoričan je Duratović.

U drugostupanjskoj presudi Karadžiću ne očekuje ništa, „jer je već i sama činjenica da Sudsko vijeće nije prihvatilo u optužnicu uvrstiti najveću masovnu grobnicu Tomašicu, koja je krunski dokaz genocida počinjenog u Prijedoru, bila jasan signal da Karadžić neće biti osuđen za genocid“.

“Osim toga, izbor svjedoka nije bio najbolji, jer postoje mnogo bolji svjedoci genocida koje haško tužiteljstvo nije uzelo kao svjedoke u procesu protiv Karadžića”, smatra Duratović.

Ističe da je „Karadžić ubica i psihički bolestan lažov koji u svojim posljednjim izjavama pokušava civilne žrtve nazvati islamistima i na taj način se dodvoriti međunarodnoj zajednici“.

“Kod ovoga je zaboravio hrvatske žrtve koje je za sva vremena izbrisao iz Prijedora! Zaboravio je prijedorsko Briševo, Staru Rijeku. Kako će njih nazvati? Mi preživjeli svjedoci genocida imamo istinu i pravdu na svojoj strani, istinu i presudu koja glasi: Radovan Karadžić je kriv za genocid na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine”, ističe Duratović.

Prema njegovim riječima, „RS je genocidna tvorevina stvorena na kostima i krvi djece, žena i civila“.

“Najvećom masovnom grobnicom nakon drugog svjetskog rata u Evropi – Tomašicom i 102 ubijene djece u Prijedoru, Karadžić je sam krvlju nedužnih civila ispisao svoju presudu još 1992. godine”, smatra Duratović.

On naglašava da će Bošnjaci u RS-u zbog ovakve presude „biti i dalje izloženi svim oblicima diskriminacije koja je već odavno prerasla u klasični aparthejd“.

“Na kraju će to dovesti do konačnog ostvarenja ratnih ciljeva politike genocida Karadžića i njegovih sljedbenika, odnosno njihovog nestanka sa ovih prostora”, zaključio je Duratović.

Radiosarajevo.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.