Muftija banjalučki: Otvaranje Ferhadije donijet će dobro ovoj zemlji

Muftija banjalučki: Otvaranje Ferhadije donijet će dobro ovoj zemlji

Želimo da svečano otvaranje banjalučke Ferhadije, 7. maja, bude impozantan događaj koji će donijeti nešto dobro ovoj zemlji i nadam se da će stvari poslije toga biti drugačije – ocijenio je danas banjalučki mufija Osman ef. Kozlić

Uvjeren je da će otvaranje proteći u najboljem redu te podsjeća da je od prve sjednice Organizacionog odbora za otvaranje ove džamije imao niz sastanaka u RS-u i van BiH, u okviru priprema za taj skup.

Još nije mogao precizirati tačan broj vjernika i drugih građana koji će prisustvovati svečanom otvaranju, kao ni prisustvo visokih zvanica.

-Mislim da te podatke nećemo imati do zadnjeg trenutka kada je u pitanju delegacija iz Turske. Ali smo sigurni i znamo da će to biti visoka delegacija. Znamo da je ovo njima zanimljivo i oni su, zajedno s drugima, uložili najviše sredstava u obnovu Ferhadije, a zainteresovani su da obnove još jedan objekt od istorijske važnosti, a to je džamija Arnaudija – naglasio je muftija Kozlić.

Osim političkog vrha BiH, najavio je da će uputiti poziv i zvaničnicima susjednih zemalja da 7. maja budu u Banjoj Luci.

Na otvaranju Ferhadije bit će reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a ističe da je moguće da će doći vrhovni muftija iz Turske.

Lično će, naglašava, pozvati banjalučkog episkopa Jefrema i biskupa banjalučkog Franju Komaricu.

-Sigurnost će nam biti na prvom mjestu. Preduzećemo sve mjere da se organizovano dolazi, da se registruju autobusi i putnici putem naših nižih organa u Islamskoj zajednici. Tako ćemo znati koliko ljudi dolazi i ko dolazi. To će uslijediti u narednom mjesecu, da bi sve proteklo u najboljem redu i da bi sve prošlo bez provokacija i incidenata, ali se nadam da do toga neće doći – naglasio je banjalučki muftija.

Ističe da o tom pitanju još nije razgovarao s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Draganom Lukačem, ali će to uraditi.

-Bit će isprepleteni razni protokoli, tako da će sve sigurnosne agencije biti uključene, a one imaju svoj sistem koordinacije – dodao je.

Trenutno se privode kraju zadnje pripreme, a u toku su završni radovi na sitnim detaljima na šadrvanu, koji bi, kaže, trebali biti gotovi do 15. aprila.

Uoči današnjeg drugog sastanka Organizacionog dobora za otvaranje Ferhadije, muftija banjalučki je precizirao da će biti razmatrane ponude za postavljanje bine i ko će zvanično od medija prenositi svečanost otvaranja.

Ferhat-pašina džamija, sagrađena 1579. kao jedno od najznačajnijih dostignuća osmanske sakralne arhitekture u Bosni i Hercegovini, srušena je 7. maja 1993. godine.

Nakon tog događaja, 7. maj se u Bosni i Hercegovini obilježava kao službeni Dan džamija.

Upravo na taj dan 7. maja 2016. predviđeno je otvorenje Ferhat-pašine džamije čija gradnja traje od 7. maja 2001.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.