U logorima proveo 500 dana: Nihad Ključanin će sutra prisustvovati izricanju presude Karadžiću

U logorima proveo 500 dana: Nihad Ključanin će sutra prisustvovati izricanju presude Karadžiću

Nihad Ključanin iz Sanskog Mosta, bivši logaraš, danas član Saveza logoraša BiH, u razgovoru za Anadolu Agency uoči izricanja presude haškom optuženiku Radovanu Karadžiću zakazanog za 24. mart, kazao je kako su bolna iskustva koja je doživio u logorima ostavila velike posljedice na njegovo zdravlje.

“U srpskim logorima i zatvorima sam bio oko 500 dana. Od 1. juna 1992. godine sam bio u logorima u Sanskom Mostu, pa onda na Manjači. Sa Manjače sam prebačen u logor Batkovići kod Bijeljine gdje sam ostao do 9. oktobra 1993. godine”, ispričao je Ključanin, koji je jedan od logoraša u BiH koji su tokom rata najviše vremena proveli u logorima.Kazao je kako je veliki broj ljudi iz Sanskog Mosta i okolice u proteklom ratu odvođen u logore iz kojih se mnogi od njih nikada nisu ni vratili.

U Sanskom Mostu je bilo oko 25 manjih logora odakle su logoraši prebacivani u zloglasni logor Manjaču“, rekao je ovaj bivši logoraš.Podsjećanja i razgovor o strašnim i bolnim iskustvima koje je doživio u logorima i dan-danas mu teško padaju.

“To je bio jedan pakao, period koji nikome ne bih poželio. Nadam se da smo mi posljednja generacija u BiH i šire koja će biti posljednji logoraši”, kazao je Ključanin.

Napomenuo je kako se nada da će Tribunal u Haagu u četvrtak izreći kaznu Karadžiću za zločin genocida u BiH jer, kako je rekao, on (Karadžić) snosi odgovornost za planiranje tih gnusnih zločina.

“Očekujem da Sud u Haagu sutra odluči da je Karadžić kriv za zločin genocida u BiH te da je kriv po svim tačkama optužnice. Također, očekujem da će to biti presuda koja će mnogo značiti i za budućnost naroda u BiH. Očekujem da ta presuda jednom i zauvijek zaustavi necivilizacijsko i barbarsko ubijanje u BiH”, rekao je Ključanin.

U razgovoru s novinarom AA, Klučanin je kazao kako će sutra prvi put, oči u oči, gledati “čovjeka koji je organizovao i isplanirao zločine i genocid u BiH”.

“Ovo nije prvi put da oči u oči gledam zločince koji su me na neki način mučili. Sutra će Karadžić dobiti pogled moj i drugih logoraša koji su došli u Haag. To će biti pogled žrtava upućen prema pogledu Karadžića. Naš pogled će biti pogled svih žrtava koje su svjedočile”, istakao je Ključanin.Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u četvrtak, 24. marta, će izreći prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću kojeg Haško tužilaštvo tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona o običaja ratovanja tokom proteklog rata u BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.