Recept za Dodika: Izolovati ga!

Recept za Dodika: Izolovati ga!

Većina američkih diplomata, uključujući i ambasadore te države u Bosni i Hercegovini, već godinama ne žele susret sa Miloradom Dodikom. Na taj ga način najmoćnija država svijeta kažnjava zbog nasrtaja na njih i na državu u kojoj živi.

Milorad Dodik je privremeno vratio Radovana Karadžića na Pale. Na njegovu je inicijativu novoizgrađeni studentski dom Univerziteta u Istočnom Sarajevu nazvan imenom balkanskog kasapina, koji je početkom i sredinom devedesetih godina prošlog vijeka osmislio i vodio agresiju na Bosnu i Hercegovinu, međunarodnu priznatu i suverenu zemlju.

Oduševljeni su Dodikovim potezom bili paljanski studenti, a zaljubljeni pogled Ljiljane Zelen i Sonje Karadžić, udatih Karadžić i Jovičić, ka tabli na kojoj piše ime njihovog muža i oca zaključuje euforičan nedjeljni dan na Palama.

Radovan Karadžić je, hvala pravdi, daleko od Pala, iza rešetaka zatvora u holandskom Scheveningenu. Tamo ga ove sedmice očekuje presuda Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), kojom će, bez imalo sumnje, biti osuđen na doživotnu robiju, jer je u agresiji na BiH počinio genocid, ratni zločin, te razaranje državne imovine. Kao takvom, uprkos činjenici da je riječ o dokazano poremećenom umu, vjerujem da mu je do studentskog doma na Palama stalo kao do lanjskog snijega.

Dvije kategorije

No, zato je do doma na Palama izuzetno stalo Miloradu Dodiku, aktuelnom predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. U danima kada mu besparica kuca na vrata, a planovi da se ona okonča dizanjem kredita od fantomskih američkih firmi ili ruskih tajkuna padaju u vodu, Dodik se redovno okreće nacionalizmu i homogeniziranju masa do te mjere da one jednostavno zaborave na svoj poprilično prazan stomak. Zbog toga mu je ovosedmična presuda, ali i činjenica da su radovi na studentskom domu zvanično završeni, došla kao “kec na desetku“.

Dva dana ranije Dodiku je saopćeno da RS po prvi puta nije uspjela prodati trezorske zapise, što u poslovnom svijetu znači da su i bankari digli ruke od budžeta manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Strah je zavladao umom Milorada Dodika, a kako će se sve to odraziti na entitet vidjet ćemo početkom idućeg mjeseca kada na naplatu dolaze rate kredita i socijalna davanja invalidima i penzionerima.

No, vratimo se Palama. Privremeno, Dodik je potezom koji prelazi granicu razuma postigao svoj cilj. Primarno je on bio zaraditi aplauz studenata, kojima su njegovi profesori ranije isprali mozak o čestitosti RS-a i značaju “karadžića“ za njeno postojanje. Sekundarno je bilo bitno uvrijediti žrtvu koja isčekuje presudu zločincu, nadajući se da će kroz nju doživjeti makar malo ovozemaljske pravde. Ali upravo zbog te dvije kategorije bitno je reagovati na Dodikov nedjeljni performans u gradiću nadomak Sarajeva.

Mladi ljudi i žrtve zločina dvije su najranjivije kategorije u bosanskohercegovačkom društvu.

Prvi nisu krivi što znanje stječu na Univerzitetima kakav je podignut na Palama i što im profesori pripadaju generaciji koja je izvršila agresiju na vlastitu zemlju, slijedeći sumanuti projekat nacionalista poput Radovana Karadžića. Drugi su u tom sumanutom projektu izgubili svoje najmilije, ili su i sami bili žrtve zločina, te već dvadeset godina traže zrno domaće i međunarodne pravde. Prvi su budućnost Bosne i Hercegovine, a bez zadovoljenja drugih te budućnosti nema.

Zbog toga je potrebno reagovati na otvaranje studentskog doma koji nosi ime ratnog zločinca Radovana Karadžića. I potrebno je zaustaviti nacionalističko divljanje Milorada Dodika.

Pri tome se pod osudom i reakcijom ne smiju poimati saopćenja za javnost, kakvim smo proteklih dana svjedočili, ili pak blaga reakcija Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, koji je poručio da se na ovaj način ugrožava “proces pomirenja među narodima u Bosni i Hercegovini“.

Ispit za ljude

Milorad Dodik je zbog svog konstantnog ugrožavanja države Bosne i Hercegovine, vrijeđanja žrtve i veličanja ratnih zločina kojih se moderna civilizacija stidi, postao zreo za konkretnu akciju domaćih i međunarodnih institucija.

Možda bi svi oni, sem onih koji zbog funkcije to ne mogu, trebali slijediti recept koji je nakon niza bahatih nasrtaja ustanovila izuzetno utjecajna Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Naime, većina američkih diplomata, uključujući i ambasadore te države u Bosni i Hercegovini, već godinama ne žele susret sa Miloradom Dodikom, iako on obnaša bitne pozicije u RS-u. Na taj ga način najmoćnija država svijeta kažnjava zbog nasrtaja na njih i na državu u kojoj živi, a o čijoj sigurnosti, između ostalih, i ona brine.

Američke diplomate izolovale su Dodika, a da je pameti, nakon paljanskog derneka to bi trebali slijediti i zvaničnici drugih zemalja, počev od Valentina Inzka, skoro pa neprimjetnog visokog predstavnika u BiH. Tek tada bi Dodik doživio udarac, koji bi ga zadeverao podjednako kao i hronično prazna blagajna entiteta.
A paljanska ploča ispred doma. E, ona je ispit za novu generaciju ljudi.

Piše: Almir ŠEĆKANOVIĆ

Faktor.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.