Počelo suđenje Sakibu Mahmuljinu

Počelo suđenje Sakibu Mahmuljinu

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi optužbe danas je u Sudu Bosne i Hercegovine počelo suđenje Sakibu Mahmuljinu, generalu Armije RBiH i bivšem komadantu Trećeg korpusa, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine na području Vozuće 1995. godine.

Tužilaštvo BiH je u pročitanoj optužnici opisalo ratne zločine koje su počinili pripadnici odreda “El Mudžahid”, a kojima je bio, kako navode, nadređeni Mahmuljin.
 Inače, prema ovoj optužnici, Mahmuljina terete za ratne zločine protiv ratnih zaorbljenika, ranjenika i bolesnika te civilnog stanovništva. U optužnici je navedeno da Mahmuljin nije učinio ništa da spriječi zločine odreda “El Mudžahid”.

U uvodnom izlaganju Tužilaštvo BiH je najavilo da će dokazati optužnicu protiv Mahmuljina te odnos između nadređenih i podređenih u ovom predmetu.

Najavljeno je da će dokazati i efektivnu kontrolu koju je imao Mahmuljin u smislu njegovih ovlaštenja te da će poseban akcenat biti stavljen na svjedoke koji su bili pripadnici sigurnosti u jediinicama kojima je optuženi bio nadređen.

Odbrana Mahmuljina danas nije iznosila uvodne riječi. Njegov advokat Fahrudin Ibrišimović kazao je da Tužilaštvo BiH na sebe preuzima težak zadatak, i da se ustvari “odlučilo na đavoljsko dokazivanje”.

Ibrišimović je novinarima ispred Suda BiH rekao da smatra da Mahmuljin nije odgovoran za za djela koja su počinili pripadnici “El Mudžahid”.

Avaz

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.