Balaban: Karadžiću presuda i za genocid u Prijedoru

Balaban: Karadžiću presuda i za genocid u Prijedoru

Doktorica Nikolina Balaban iz Prijedora se bori da se ne izbrišu nedjela ‘majstora smrti’ u dolini Sane prije 24 godine.

Piše: Mirza Sadiković

U Prijedoru, u Bosanskoj krajini, koji je po počinjenim zločinima nad nesrpskim stanovništvom odmah uz Srebrenicu, 24 godine kasnije uglavnom se šuti.

Ta svojevrsna šutnja i relativiziranje onoga što se dogodilo od maja do septembra 1992. godine – ubijeno je više od 3.000 ljudi stanovnika, zatvoreno je u logore više od 50.000 osoba, prognano je gotovo svo nesrpsko stanovništvo, otkriveno je 65 masovnih grobnica stradalih – traži od današnjih generacija Prijedora da prekinu šutnju o toj historiji ludila i beščašća i skinu prihvaćenu paradigmu kako se na ovim prostorima “ništa nije dogodilo”.

“Ljekar sam, humanista, običan građanin i čovjek”, kaže doktorica Nikolina Balaban, patologinja u Opštoj bolnici u Prijedoru, uoči presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini, u Srebrenici i u još sedam opština/općina, među kojima je i Prijedor.

Nada za žrtve i povratnike

“U Prijedoru se jeste desio genocid. Ja sam u ovom gradu provela rat i stoga pokušavam otvoriti samo minimalne detalje lažne kulise sablažljivog nacionalnog kulta šutnje, kojom se pokušavaju izbrisati nedjela ‘majstora smrti’ u dolini Sane prije 24 godine”, kaže doktorica Balaban.

Tvrdi da “Karadžić mora biti osuđen, ali šta će to značiti za Prijedor?”

“Bojim se, ponovo će se početi sa licitiranjem ubijenih, pa oko karaktera rata. Javljaće se brojni sociolozi, pravnici, politolozi, posebno oni kvazi, koji će, po narudžbi političara, stranaka, objašnjavati, komentarisati, nuditi odgovore… Evo, već su političari počeli. Narednih će mjeseci biti velike bure oko toga. Bojim se da bi to mogla biti grudva koja se već zakotrljala, kojom se već plasira šta će se desiti, jer ta šutnja, to negiranje svega šta se desilo, bojim se i novih  podjela…”

“Konkretno, u Prijedoru ništa se senzacionalno neće desiti. Presuda, ma kakva bila, neće uticati na odnose, na položaj Bošnjaka i Hrvata, na povratnike, na žrtve, iako bi ona morala biti nada – upravo za sve njih. Oni bi morali dobiti satisfakciju za počinjene zločine nad njima. Zato bi se s ovim, tom istinom, konačno morali suočiti, jer samo tako će se moći koračati naprijed. Moraju se konačno otkriti tačke na koje se budućnost može oslanjati. Kako ne bi i naša djeca došla u poziciju da pola grada ganja drugu polovinu iz bilo kojeg mogućeg ljudskog ili neljudskog razloga.”

“U svemu do sada su institucije zakazale. Dvadeset i jednu godinu nakon rata šute, ne ukazuju na krivotvorine o počinjenim zločinima… Samo hladno i mračno šute. Zato se pribojavam svega što će uslijediti nakon izricanja presude. Ona će, kakva god bila, pokrenuti tu već zakotrljanu grudvu…”

Treba nam novi Prijedor

Do skora je doktorica Balaban bila rukovodilac Službe za patologiju u Opštoj bolnici. Međutim, njeno drugačije poimanje stvarnosti i pokušaj bijega od samoponiženja “pomogli su” da to više nije.

“Svakim novim putem se tabana bosim nogama, idemo po trnju. Da znam šta će na kraju biti, možda ne bih ni išla s njim… Ali, želimo novo, bolje, želimo taj novi Prijedor i zato neću odustati. Nikad!”, kategorična je.

“Neće nas zaustaviti ni činjenica da smo svi mi koji ovo tražimo i hoćemo još slabi, manje nas je, na nivou nevladinih organizacija, ali… Na kraju, i presuda Karadžiću za genocid u Bosni i Hercegovini – ako je bude, a ja vjerujem da hoće biti takva – ipak pomogne da otvori putokaz u labirintu prijedorske tragedije. Morala bi ona značiti početak istinske katarze kod onih koji još nisu napustili politiku koja je i rezultirala genocidom. Nadam se da bi mogla, ipak, biti polazna tačka u izgradnji tog potrebnog povjerenja i prijedorske bolje budućnosti”, zaključila je doktorica Nikolina Balaban.

Izvor: Al Jazeera

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.