Brisel razmatra ubrzanje puta BiH ka EU: Upitnik moguć već u augustu

Brisel razmatra ubrzanje puta BiH ka EU: Upitnik moguć već u augustu

Ukoliko Johanesa Hana, evropskog komesara za proširenje, u ponedjeljak prilikom njegove posjete BiH dočeka vijest o tome da su predsjedavajući Vijeća ministara i entitetski premijeri uspjeli da postignu dogovor o Mehanizmu koordinacije, razvoj događaja koji bi uslijedio mogao bi osigurati da BiH već u avgustu dobije upitnik od Evropske komisije!

No, da bi se zaista i ispunio ovakav nadasve optimistički scenarij neophodno je posložiti više političkih i evropskih procesa u cjelinu, između ostalog već narednog mjeseca dogovoriti adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU.
Naš briselski izvor navodi da Han, po svemu sudeći, u BiH dolazi s porukom da još nema konsenzusa među zemljama članicama da se proslijedi bh. aplikacija Evropskoj komisiji. “Idealni scenarij bi bio da se premijeri u ponedjeljak dogovore o Mehanizmu koordinacije, pa da u narednih nekoliko sedmica već imenuju organe prema koordinacionom mehanizmu”, ističe naš sagovornik. Prema istom scenariju, adaptacija SSP-a trebalo bi da bude dogovorena i završena u aprilu, u junu bi zemlje članice mogle da proslijede aplikaciju Komisiji, dok bi u avgustu naša zemlja dobila upitnik, bez kojeg nema kandidatskog statusa.
Mladen Ivanić, član kolektivnog šefa države, koji će se najprije susresti s komesarom Hanom, izražava uvjerenje da će predstavnici BiH dobiti “jasne sugestije i stavove Brisela”. “Siguran sam da će nam Han, kao dokazani prijatelj BiH, tim sugestijama pomoći da krajnji rezultat na putu prema EU bude pozitivan”, ističe Ivanić.
Šef bh. diplomatije Igor Crnadak također će se susresti sa Hanom. Kaže kako očekuje da u fokusu razgovora bude period koji je pred BiH nakon podnošenja aplikacije, sa fokusom na pitanja iz agende kao što su prilagođavanje SSP-a i konačno stavljanje u funkciju Mehanizma koordinacije.
“Vjerujem da, ako nastavimo s reformama, možemo da dobijemo upitnik u nekom razumnom vremenu”, ističe Crnadak. Srećko Latal, urednik BIRN-a za BiH i direktor analitičke organizacije SOS, pak smatra da je BiH “u veoma čudnoj situaciji”. “S jedne strane, predali smo aplikaciju, koja očito nije bila u potpunosti podržana, a s druge strane, vidimo da se u BiH gomilaju ozbiljni problemi jer nema konsenzusa u vezi s mehanizmom i objave popisa”, kaže Latal. Zaključuje da se BiH sada kocka s jednom vrlo ozbiljnom situacijom. “Očigledno su posrijedi pripreme za lokalne izbore, što BiH, opet, gura u veću krizu”, zaključuje ovaj analitičar.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.