Naredne sedmice počinje suđenje Mahmuljinu

Naredne sedmice počinje suđenje Mahmuljinu

Pred Sudom BiH iduće sedmice počinje suđenje Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženom za ratni zločin počinjen na području Vozuće.

Mahmuljin je optužen da kao komandant Trećeg korpusa ABiH, u čijem sastavu je djelovao i odred “El Mudžahidin”, u toku 1995. godine na području Vozuće i Zavidovića nije spriječio ili kaznio zločine svojih podređenih počinjene nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti. Početak suđenja zakazan je za srijedu, 23. marta.

Isti dan počet će suđenje Saši Savinoviću, optuženom da je od maja 1993. do kraja te godine, kao pripadnik Antiterorističke grupe (ATG) Kažnjenička bojna – “Benko Penavić”, učestvovao u ubistvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Za četvrtak, 24. marta zakazan je početak suđenja Ibri Merkezu, Predragu Boguniću i Ešefu Huriću za ratni zločin počinjen nad civilima srpske nacionalnosti u Goraždu.

Za srijedu je planirano saslušanje prvog svjedoka Tužiteljstva BiH protiv Srećka Aćimovića, optuženog za učešće u strijeljanju više od 1.000 Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine.

Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu, zakazana je dvodnevna statusna konferencija uoči početka suđenja Milanu Ninkoviću, Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću. Oni se terete da su od maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području općina Doboj i Teslić. Ročište je zakazano za ponedjeljak i utorak.

Nastavak suđenja zakazan je i optuženima za zločine u Bileći, Ugljeviku, Bihaću, Trnovu, Orašju, Čapljini, Zvorniku, Prijedoru, Bosanskoj Krupi, Rogatici, Hadžićima, Derventi, Tesliću, Prijedoru, Kladnju, Čajniču, Prozoru i Sanskom Mostu.
– See more at: http://www.justice-report.com/bh/sadr%C5%BEaj-%C4%8Dlanci/naredne-sedmice-po%C4%8Dinje-su%C4%91enje-mahmuljinu#sthash.tcuW1cua.dpuf

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.