OŠ “Mahala” Sanski Most jedinstvena u USK: Uniforme brišu razlike

OŠ “Mahala” Sanski Most jedinstvena u USK: Uniforme brišu razlike

Učenici Osnovne škole “Mahala” u Sanskom Mostu od danas u klupama nose identične uniforme i time su postali prva škola u Unsko-sanskom kantonu koja je uvela ovu novinu. Učeničku uniformu čine majice s kratkim i dugim rukavima, te dukserica.

Batić, direktor škole, kaže da se ideja rodila prije nekoliko mjeseci, a ovih dana je doživjela konačnu realizaciju. Batić kaže da su u nabavci učestvovali škola, roditelji učenika i firma “Remus”, čijim donatorskim sredstvima su nabavljene uniforme za učenike slabijeg imovnog stanja.

“Ideja se rodila kod nastavnika i učenika, a prvenstveni cilj je da se na ovaj način izbrišu socijalne razlike među učenicima, koje su u posljednje vrijeme sve izraženije. Istovremeno, ovako se stvara osjećaj zajedništva i pripadnosti učenika školi, što će ih podstaći da ostvaruju što bolje rezultate u učenju i vannastavnim aktivnostima”, istakao je Batić. Idejom su zadovoljni i učenici.

“Bilo je slučajeva da su učenici zadirkivali jedni druge zbog toga što neko nosi markiranu ili manje kvalitetnu odjeću. Sada je tome kraj jer smo svi isto obučeni”, kaže Belma Korlat, predsjednica Vijeća učenika ove škole.

Zanimljivo je da su dizajn uniformi osmislili sami učenici.

Nezavisne Novine

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.