Nije postignut dogovor: Propao cjelokupan proces popisa stanovništva iz 2013. godine?

Nije postignut dogovor: Propao cjelokupan proces popisa stanovništva iz 2013. godine?

Sjednica Centralnog popisnog biroa, na kojoj je razmatran jedinstveni program za obradu podataka popisa stanovništva u BiH, završena je danas u Sarajevu. Na sjednici nije postignut dogovor o metodologiji obrade podataka.

Ovu informaciju je za portal Klix.ba potvrdio Emir Kremić, v. d. direktora Federalnog zavoda za statistiku i član Centralnog popisnog biroa.

“Dogovor na današnjoj sjednici nije postignut. Ne mogu govoriti o tome ko je bio protiv. Mogu govoriti samo o Federalnom zavodu za statistiku, a to je da mi imamo usaglašene stavove sa Agencijom za statistiku BiH”, rekao je Kremić.

U izjavi uoči početka sjednice, ministar civilnih poslova BiH i koordinator Vijeća ministara za popis Adil Osmanović je rekao da ako jedinstveni program za obradu podataka popisa ne bude usvojen, očekuje se da se međunarodna zajednica, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH uključe u to na određeni način kako bi se postigao dogovor.

Neposredno prije početka sastanka direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izjavila je da će teško biti postignuto konačno rješenje o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva u BiH s obzirom na različite stavove.

Ona je navela da je jedna statistička institucija od oko 90.000 popisnica mali broj riješila da je neko rezident.

“Druga statistička institucija riješila je to u malo većem broju, a treća institucija je riješila veoma veliki broj slučajeva na način da je korišteno više varijabli, pa i nečija intencija ili namjera da se može na taj način odlučiti da li je neko rezident ili nije”, istakla je Čičković.

Današnji sastanak je bio označen kao posljednji pokušaj dogovora o metodologiji obrade podataka.

Zbog nedostatka dogovora po svemu sudeći propada cjelokupni proces popisa stanovništva koji je koštao čak 50 miliona KM.

Ukoliko se do sutra ne postigne rješenje, rezultati popisa neće biti objavljeni u zakonskom roku – do 1. jula.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.