Učenici dali glas za poštovanje različitosti

Učenici dali glas za poštovanje različitosti

„Nansen dani mirovnog aktivizma“ naziv je manifestacije koja je danas u Prijedoru okupila blizu 300 učenika i profesora iz sedam srednjih škola iz Prijedora i susjednog Sanskog Mosta, a koji su priredili multimedijalnu izložbu o temi „Poštuj moju različitost“.

Tanja Milovanović iz NDC Prijedor rekla je da projekat finansira Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške i da se njime podržavaju multietničke resursne grupe u Prijedoru i Sanskom Mostu gdje su učenici i profesori srednjih škola sami identifikovali teme kao što su prevencija konflikta i smanjenje vršnjačkog nasilja.

„Mi dajemo podršku toj institucionalnoj saradnji između škola ova dva grada i između njihovih učenika. Zanimljivo je pratiti promjenu ponašanja od momenta kad su djeca bila u prvom kontaktu pa do danas. Prvi susret je obilježilo dosta suzdržanosti, ćutnje, nepovjerenja. Djeca su bila puna predrasuda, a neka od njih prvi put su kročili u susjedni grad iako im je 15-16 godina“, navela je Milovanović.

Prema njenim riječima, danas su, kao kruna tog procesa, to učenici koji međusobno komuniciraju kao da su oduvijek zajedno. U susjednom gradu to više nisu ona bojažljiva djeca koja su prvi put došla u nepoznato pa ne znaju šta ih očekuje.

„Sad su puni povjerenja, znaju da ne treba da očekuju ništa loše, na poznatom su terenu i osjećaju da su dobrodošli, a to je već veliki rezultat“, istakla je Milovanović.

U okviru teme „Poštuj moju različitost“ učenici su se predstavili u pet takmičarskih kategorija: likovni i literarni radovi, IT prezentacije, skeč i promo letak, dok su se u revijalnom dijelu predstavili i kroz video zapis, inovacije, fotografije, ples i muziku.

Pobjednici u takmičarskim kategorijama i po odluci žirija i po odluci publike iz Prijedora i iz Sanskog Mosta osvojili su kao nagradu dvodnevno putovanje kroz veće gradove BiH u kojem će druženje nastaviti 47 učenika i sedam profesora.

Učesnici „Nansen dana mirovnog aktivizma“, koji su prije Prijedora održani prošle sedmice u Sanskom Mostu, su Mješovita srednja škola i Srednja poljoprivredna škola „Sanus futurum“ iz Sanskog Mosta, Mašinska, Elektrotehnička i Muzička škola „Savo Balaban“, Gimnazija „Sveti Sava“ i Srednjoškolski centar iz Prijedora.

Autor: SRNA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.