Aida Hadžialić studentima u Sarajevu: Svaka osoba je resurs u koji se mora investirati

Aida Hadžialić studentima u Sarajevu: Svaka osoba je resurs u koji se mora investirati

Švedska je puna ljudi bh. porijekla, koji su izuzetno uspješni

SARAJEVO (AA) – Ministrica srednjoškolskog obrazovanja, obrazovanja odraslih i usavršavanja Kraljevine Švedske Aida Hadžialić održala je danas predavanje studentima Univerziteta u Sarajevu gdje je govorila o svom dolasku u Švedsku 1992. godine za vrijeme agresije na BiH, obrazovanju te ekonomskim prilikama u njenoj zemlji.

Veliki broj studenata bio je zainteresovan za predavanje ministrice bosanskog porijekla, koja je u Švedskoj napravila zavidnu karijeru, stoga se tražila i stolica više.

Hadžialić je na početku podsjetila kako su njeni roditelji također bili studenti sarajevskog univerziteta te da ponosno nosi sa sobom takva sjećanja.

“Malo sam starija od vas, sigurno bosanski jezik puno bolje govorite od mene, ali osjećam da imam nešto reći što nam može biti od vrijednosti. Moji su roditelji ovdje studirali, mama pravo, a otac ekonomiju. Više puta su mi pričali o svojim lijepim danima ovdje, u Sarajevu, i to je postalo dio i mog sjećanja. Rođena sam u Foči 1987. godine, a 1992. godine sam izbjegla u Švedsku, tu sam odrasla. Moja prednost je što uvijek sa sobom nosim dvije perspektive: jedna je BiH perspektiva, jer vjerujem da sam dobro pratila šta se ovdje dešava i čitam medije da bih znala. Isto tako, nosim i Švedsku perspektivu, koja mi daje mogućnosti. Prednost je što znam kako se grade jake i uspješne države”, rekla je Hadžialić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.