Izbjeglice iz Sirije kreću prema BiH

Izbjeglice iz Sirije kreću prema BiH

Njemačka televizija N-TV juče je objavila novu rutu kojom će se kretati izbjeglice, a na toj mapi nalaze se BiH, Crna Gora i Hrvatska.

Prema toj mapi bi oni mogli iz Grčke da krenu ka Albaniji, preko Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske ka Zapadnoj Evropi.

Kako javljaju mediji, na makedonskoj granici u mestu Idomeni povećan je broj migranata i sada skoro 10.000 njih čeka da iz Grčke uđu u Makedoniju, navodi nemačka televizija.

Za migrante iz ratom zahvaćenih područja u prethodna dva dana je skoro obustavljen ulaz u Makedoniju kod Đevdelije, zbog strožih mera kontrole i selektivnijeg propuštanja. Granicu mogu da pređu samo oni koji imaju potpunu dokumentaciju.

U Makedoniju dnevno može da uđe svega nekoliko desetina ljudi kako bi nastavili put ka Srbiji i zemljama Zapadne Evrope.

Albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati pre tri dana saopštio da ta zemlja neće podizati zidove u slučaju da izbeglice i migranti počnu da koriste tu zemlju za tranzit prema zemljama EU.

Nešto ranije, albanski premijer Edi Rama izjavio je da Albanija neće biti nova ruta za izbeglice na putu ka Evropi zbog toga što nema “ni uslove, ni snagu, ni entuzijazam da spašava svijet dok drugi zatvaraju svoje granice”.

Premijer Milo Đukanović ranije je kazao da će Crna Gora morati da zatvori svoje granice za migrante ukoliko to učine članice EU.

“Crna Gora će morati da zatvori svoje granice, ukoliko Makedonija zatvori granicu sa Grčkom, a granične restrikcije uvedu Mađarska i Austrija”, rekao je Đukanović.

Izvor: Tanjug/N-tv

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.