Kozarac.ba

Hrvatski turisti u strahu od bosanskog terorizma

Turističke agencije smatraju da su medijski izvještaji o terorističkim prijetnjama BiH krivi za pad broja turista koji je zabilježen početkom ove godine u Sarajevu.

 Predstavnici turističkog sektora u BiH se boje da je pad broja turista uzrokovan i zbog činjenice da međunarodni mediji sve više povezuju našu državu sa fenomenom međunarodnog terorizma i Islamske države – ISIS-a.

Prema podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u januaru 2016. broj stranih turista je pao za 17,5 posto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine. Sličan pad očekuju i za februar u odnosu na prethodnu godinu.

“Na kraju 2015. godine imali smo dva događaja sa ogromnim negativnim utjecajem na imidž naše zemlje – napad u Rajlovcu i hapšenje 11 osoba osumnjičenih za planiranje bombaških napada u toku novogodišnje noći u Sarajevu”, kaže Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Prema njenim riječima, kao rezultat toga mnogi turisti su odlučili otkazati putovanja i rezervacije koje su imali odranije.

Osim izvještaja o terorističkim prijetnjama, navodi Hadžiefendić-Mešić, moguće je da je pad broja turista u vezi i s lošim vremenskim uvjetima ove zime.

Enes Omeragić je 18. novembra u sarajevskom naselju Rajlovac ubio dva vojnika Oružanih snaga BiH, a nakon toga i sebe. Ovo djelo je okvalificirano kao teroristički čin.

Nekoliko sedmica kasnije, 22. decembra, uhapšeno je 11 osoba zbog sumnje da su pripremale teroristički akt tokom novogodišnje noći u Sarajevu.

Prema Hadžiefendić-Mešić, rastuća upozorenja o terorističkim prijetnjama u BiH su posebno utjecala na turiste iz Republike Hrvatske – države iz koje dolazi najveći broj posjetilaca u našu zemlju.

“Broj Hrvata koji su posjetili BiH tokom januara 2016. je skoro duplo manji u odnosu na januar prošle godine”, kaže Hadžiefendić-Mešić, dodajući kako su “mediji iz regiona, a posebno oni iz Hrvatske i Srbije, doprinijeli podizanju upozorenja o sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji”.

Hadžiefendić-Mešić napominje da bi zabrinutost zbog sigurnosne situacije mogla nanijeti veliku štetu turizmu u glavnom gradu BiH, koji je posljednjih nekoliko godina postao glavna turistička destinacija u regionu.

Ipak, Elvis Čehajić iz turističke agencije “Relax Tours” iz Sarajeva smatra da su loši rezultati za prva dva mjeseca ove godine kad je riječ o broju turista uzrokovani vremenskim uslovima.

“Terorističke prijetnje nisu do sada imale ogroman uticaj na naše poslovanje, kao što je, naprimjer, bio slučaj sa katastrofalnim poplavama 2014. godine”, pojašnjava Čehajić i nada se da će ova sezona biti uspješnija od prethodne, piše BIRN.

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.