Hrvatski turisti u strahu od bosanskog terorizma

Hrvatski turisti u strahu od bosanskog terorizma

Turističke agencije smatraju da su medijski izvještaji o terorističkim prijetnjama BiH krivi za pad broja turista koji je zabilježen početkom ove godine u Sarajevu.

 Predstavnici turističkog sektora u BiH se boje da je pad broja turista uzrokovan i zbog činjenice da međunarodni mediji sve više povezuju našu državu sa fenomenom međunarodnog terorizma i Islamske države – ISIS-a.

Prema podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u januaru 2016. broj stranih turista je pao za 17,5 posto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine. Sličan pad očekuju i za februar u odnosu na prethodnu godinu.

“Na kraju 2015. godine imali smo dva događaja sa ogromnim negativnim utjecajem na imidž naše zemlje – napad u Rajlovcu i hapšenje 11 osoba osumnjičenih za planiranje bombaških napada u toku novogodišnje noći u Sarajevu”, kaže Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Prema njenim riječima, kao rezultat toga mnogi turisti su odlučili otkazati putovanja i rezervacije koje su imali odranije.

Osim izvještaja o terorističkim prijetnjama, navodi Hadžiefendić-Mešić, moguće je da je pad broja turista u vezi i s lošim vremenskim uvjetima ove zime.

Enes Omeragić je 18. novembra u sarajevskom naselju Rajlovac ubio dva vojnika Oružanih snaga BiH, a nakon toga i sebe. Ovo djelo je okvalificirano kao teroristički čin.

Nekoliko sedmica kasnije, 22. decembra, uhapšeno je 11 osoba zbog sumnje da su pripremale teroristički akt tokom novogodišnje noći u Sarajevu.

Prema Hadžiefendić-Mešić, rastuća upozorenja o terorističkim prijetnjama u BiH su posebno utjecala na turiste iz Republike Hrvatske – države iz koje dolazi najveći broj posjetilaca u našu zemlju.

“Broj Hrvata koji su posjetili BiH tokom januara 2016. je skoro duplo manji u odnosu na januar prošle godine”, kaže Hadžiefendić-Mešić, dodajući kako su “mediji iz regiona, a posebno oni iz Hrvatske i Srbije, doprinijeli podizanju upozorenja o sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji”.

Hadžiefendić-Mešić napominje da bi zabrinutost zbog sigurnosne situacije mogla nanijeti veliku štetu turizmu u glavnom gradu BiH, koji je posljednjih nekoliko godina postao glavna turistička destinacija u regionu.

Ipak, Elvis Čehajić iz turističke agencije “Relax Tours” iz Sarajeva smatra da su loši rezultati za prva dva mjeseca ove godine kad je riječ o broju turista uzrokovani vremenskim uslovima.

“Terorističke prijetnje nisu do sada imale ogroman uticaj na naše poslovanje, kao što je, naprimjer, bio slučaj sa katastrofalnim poplavama 2014. godine”, pojašnjava Čehajić i nada se da će ova sezona biti uspješnija od prethodne, piše BIRN.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.