Kozarac.ba
Promocija monografije “Tomašica-masovna grobnica” u Sanskom Mostu

Promocija monografije “Tomašica-masovna grobnica” u Sanskom Mostu

Promocija monografije “Tomašica-masovna grobnica”, čiji autori su Mujo Begić, Senadin Ramić i Zlatan Ališić, biće održana u petak (26.02.206. g.) u sali Općinske vijećnice u Sanskom Mostu s početkom u 19.30 sati.

Organizatori ovog događaja su Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, AKOS, Udruženje logoraša i Exit media. O monografiji će govoriti direktor Arhiva USK, dr. Fuad Midžić, aktivista za zaštitu ljudskih prava, Edin Ramulić i dr. Mujo Begić, jedan od autora knjige i šef područnog odjela Instituta za traženje nestalih osoba sa sjedištem u Bihaću, dok će moderator promocije biti Mirsad ef. Spahić.

Monografiju je izdao Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Cilj izdavanja ove monografije je potpora projektu dokazivanja genocida u dolini rijeke Sane, koja obogaćuje zbirke dokumenata koji će se moći koristiti kao dokaz naučnim institucijama i pravosudnim organima u BiH.

Monografija “Tomašica – masovna grobnica”, hronološki je prikaz događaja ubijanja nesrpskog stanovništva na području općine Prijedor. Knjiga ujedno objašnjava i cjelokupan proces ekshumacije.Sumiranjem dokaza pronađenih na primarnoj grobnici Tomašica i izmještenoj sekundarnoj grobnici Jakarina Kosa potvrdio se strašan zločin izvršen u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kao trajni dokument, monografija je podsjetnik na planski zločin nad Bošnjacima i Hrvatima na području prijedorske općine, mada ga pojedini pokušavaju umanjiti i stvoriti lažnu sliku.

Monografija je dokaz dešavanja koja ne smiju pasti u zaborav radi budućih generacija koje moraju znati istinu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.