Početak suđenja Sakibu Mahmuljinu 23. marta

Početak suđenja Sakibu Mahmuljinu 23. marta

Uvodne riječi i čitanje optužnice u predmetu koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi protiv penzionisanog generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina najavljeni su za 23. mart.

Tužilaštvo BiH danas je na statusnoj konferenciji najavilo da će saslušati 71 svjedoka, izvesti tri vještaka te prodočiti 990 materijalnih dokaza. Procijenili su da im treba 36 radnih dana da završe planirano. Ročište će u početku biti održavno svakih 14 dana.
Mahmuljinova odbrana je kazala da je dobila sve dokaze iz optužnice.

Mahmuljin, penzionisani general Armije RBiH i bivši komandant Trećeg korpusa izjasnio se na ročištu 4. februara da nije kriv po optužnici koja ga tereti za ratni zločin protiv ratnih zavorenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civila.

Optužnica, koju je u decembru 2015. godine podiglo Tužiteljstvo BiH, Mahmuljina tereti po komandnoj odgovornosti za ratne zločine koje su tokom 1995. godine počinili pripadnici jedinice “El Mudžahidin”, a koja je bila u sastavu Trećeg korpusa.

On je uhapšen po nalogu Tužiteljstva i Suda BiH početkom decembra prošle godine, a potom je pušten da se brani sa slobode, uz određene mjere zabrane.

Radiosarajevo.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.