Kako bebama da spustimo temperaturu

Kako bebama da spustimo temperaturu

Najpouzdaniji način mjerenja tjelesne temperature bebama je stavljanjem toplomjera ispod pazuha.

Ako je živa u toplomjeru iznad 37 stepeni Celzijusa, znači da je temperatura povišena. Međutim, sve do 38,5 temperaturu ne treba skidati već dozvoliti organizmu da uključi svoje odbrambene mehanizme. Temperatura je znak, a ne bolest.

Stručnjaci iz savjetovališta “Halo beba” daju nekoliko savjeta na koje sve načine može da se spusti visoka temperatura, a kada se treba obratiti ljekaru.

* Djete treba raskomotiti i provjetriti prostoriju u kojoj se nalazi. Bebu do šest meseci, ukoliko je na majčinom mljeku, treba češće dojiti, a ako je na adaptiranom mljeku treba je češće pojiti vodom. Djetetu koje je starije od šest meseci treba, takođe, češće davati vodu.

* Ako je tjelesna temperatura iznad 38,5 stepeni, djete najprije treba raskomotiti, ne sijme se pretopljavati. Od sredstava za snižavanje povišene tjelesne temperature valja davati paracetamol (“febricet”) ili “brufen”.

* Ne sijme se koristiti “aspirin”, a i “andol” i čepiće za skidanje temperature treba izbjegavati. Zabranjena je i primjena tzv. frikcija, odnosno polivanje djeteta hladnom vodom i trljanje alkoholom.

* Ako djete ima temperaturu iznad 38,5 stepeni, a mlađe je od dva mjeseca, treba se obratiti ljekaru i otići u najbližu zdravstvenu ustanovu.

* Ako temperatura “prevari” i pređe 40. podjelak, kao prvu pomoć treba djete skinuti i celo, do vrata, potopiti u mlaku, ne hladnu vodu od pet do 10 minuta, a zatim ga dobro osušiti. Dati sredstvo za sniženje temperature i pojiti djete. Po pravilu, ova situacija zahtjeva konsultaciju ljekara-pedijatra ili transport u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.