Mladićevog svjedoka žele na čelu Centralne banke BiH!

Mladićevog svjedoka žele na čelu Centralne banke BiH!

Milenko Stanić predložen je za viceguvernera Centralne banke BiH, potvrdio je za “Dnevni avaz” guverner CBBiH Senad Softić. No, on nam je potvrdio da je kandidatura, a nakon reakcija, poslana na provjeru nadležnim policijskim agencijama te da će o tome tek naknadno biti donesena odluka.

Naime, nakon informacije da je Stanić predložen na visoku državnu funkciju, uslijedile su žestoke reakcije udruženja žrtava koje ga sumnjiče da je odgovoran za formiranje koncentracionog logora za vrijeme agresije na BiH. Stanić je došao kao prijedlog SDS-a, iako po zakonu rukovodstvo CBBiH ne smije biti politički imenovano.

Pomagao skrivanje

Na ovu visoku funkciju predložen je prije nekoliko dana, nakon što je dužnosti razriješen Radomir Božić, a predložio ga je Ljubiša Vladušić, član Upravnog vijeća Centralne banke, na čije je insistiranje i smijenjen Božić.

Za mnoge je Stanićevo imenovanje sporno zato što je on bio jedan od svjedoka Ratku Mladiću u Hagu, kojem se tu sudi za ratni zločin i genocid, a bio je i pod sankcijama OHR-a. Stanić je i bivši ministar trgovine RS i poslanik u NSRS. Na vijest da bi Stanić mogao zauzeti ovu funkciju u najvažnijoj finansijskoj instituciji BiH, jučer su reagirali i iz Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Kako se navodi u saopćenju, Stanić je 1992. godine bio predsjednik Kriznog štaba u Vlasenici te je tokom rata bio alfa i omega u ovom gradu.

Stanić je najodgovorniji za formiranje logora smrti Sušica kroz koji je prošlo preko 8.000 Bošnjaka, a u kojem su ubijana djeca i silovane žene. Stanić je određivao ko će biti ubijen, a ko će biti spašen. Tokom rata uselio se u stan Ibre Nuhanovića, kojeg je istjerao i opljačkao. Bio je svjedok odbrane Mladiću i drugim zločincima, a i sam se nalazi na listi od 850 imena koje tereti Haški tribunal – navodi se u saopćenju.

Kako nezvanično saznaje „Dnevni avaz“, nakon ovih reakcija imenovanje Stanića za izuzetno odgovornu funkciju, pa čak i ako prođe provjere, moglo bi biti pod upitnikom.

Ugled institucije

Kako nam je kazao izvor iz Centralne banke, s obzirom na „pedigre“ koji Stanić ima, teško je da bi iko podržao njegovo imenovanje.

– Dovoljno je da ukucate na internet njegovo ime i vidite sve. Tako da je teško da će on biti imenovan na ovu funkciju. To je jako važno mjesto i to ne može svako raditi. Rušio bi se dignitet i ugled cijele institucije – kaže naš izvor iz Centralne banke BiH.
Hasan Nuhanović prijavio ga za spaljivanje njegove majke!

Iz Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ ističu da je protiv Stanića podnesena i krivična prijava.

– Hasan Nuhanović podnio je krivičnu prijavu protiv Milenka Stanića za spaljivanje njegove majke koje je izvršeno upravo pod njegovom komadom. Međutim, Tužilaštvo BiH i po ovom pitanju ništa nije uradilo. Taj isti Milenko Stanić danas je profesor na fakultetima u Banjoj Luci i Bijeljini. Isti Milenko Stanić je kandidat SDS-a za viceguvernera Centralne banke BiH. Mi se pitamo da li je to moguće, i da li to smijemo dozvoliti – ističu „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.