Milionska odšteta porodici žene koja je umrla zbog pudera za bebe

Milionska odšteta porodici žene koja je umrla zbog pudera za bebe

Sudska porota u američkoj državi Misuri naložila je kompaniji “Johnson & Johnson” da isplati odštetu od 72 miliona dolara porodici žene čija je smrt, kako tvrde njeni rođaci, povezana sa upotrebom bebi-pudera ove firme.

Jacqueline Fox iz grada Birminghama u državi Alabama umrla je prošle godine u 62. godine od raka jajnika, nakon što je decenijama koristila ovaj “talk”.

Njena porodica tvrdi da je kompanija znala za rizike od upotrebe “talka” i da nije upozorila korisnike.

“Johnson & Johnson” odbacuje optužbe i navodi da će se žaliti na odluku suda. Naučnici kažu da povezanost sa rakom jajnika još nije dokazana.

Portparol kompanije rekla je da je njihova jedina briga zdravlje i bezbjednost potrošača i da oni saosjećaju sa porodicom tužitelja, ali vjeruju da je bezbjednost kozmetičkog talka dokazana tokom decenija naučnog rada.

Više od 1.000 sličnih slučajeva čeka širom zemlje, a advokati kažu da se očekuju još hiljade novih tužbi, javlja BBC.

Godinama postoje zabrinutosti da korištenje talka, posebno na genitalijama, može da poveća rizik od raka jajnika. Međutim, dokazi nisu ubjedljivi.

Međunarodna agencija za istraživanja bolesti raka klasifikovala je talk, koji se koristi na predjelu genitalija kao “moguće kancerogen”.

Mineralni talk u svom prirodnom obliku sadrži azbest i uzrokuje rak, ali se od sedamdesetih godina prošlog vijeka koriste puderi bez azbesta za bebe i za drugu kozmetiku. Međutim, istraživanja o talku bez azbesta dala su kontradiktorne rezultate.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.