Bilans napada u Ankari: 28 mrtvih i preko 60 povrijeđenih

Bilans napada u Ankari: 28 mrtvih i preko 60 povrijeđenih

Sinoć se u turskoj prijestolnici Ankari dogodila eksplozija, kada je najvjerovatnije eksplodirao automobil-bomba, u frekfentnoj ulici ispred objekta kojeg koristi turska vojska. Smrtno je stradalo 28 osoba, dok je preko 60 povrijeđeno.

Eksplozija se dogodila u neposrednoj blizini zgrade parlamenta i objekta vojnog štaba u Ankari. Zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag izjavio je da je eksplozija najvjerovatnije teroristički čin.

Svjedoci su istakli da se eksplozija čula u cijelom gradu, a nakon detonacije nastali su veliki oblaci dima.

Zbog ove nesreće premijer Turske Ahmet Davutoglu otkazao je posjetu Briselu. Javnosti se obratio i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, koji je kazao da je Turska zbog ovakvih djela odlučnija da odgovori na ovakve napade unutar zemlje, ali i izvan njenih granica.

Pretpostavlja se da su većina žrtava vojnici, mada među povrijeđenima ima i određeni broj civila. Ovaj napad osudila je i opozicija u Turskoj.

Za sada je nejasno ko stoji iza ove eksplozije, mada su određeni izvori sigurnosnih službi vć okrivili IDIL i militante kurdistanske radničke partije (PKK), prenosi Reuters.

Glasnogovornik turske vlade izjavio je da je napad bio dobro isplaniran.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.