Christian Hellbach – Nova izbjeglička ruta otvara se preko teritorija BiH?

Christian Hellbach – Nova izbjeglička ruta otvara se preko teritorija BiH?

Nastavak priliva migranata na evropski kontinent mogao bi u predstojećem razdoblju prouzročiti promjene rute kojom su se oni do sada kretali preko zapadnog Balkana pa bi se na tom pravcu i to uskoro mogla naći i Bosna i Hercegovina, upozorio je u četvrtak njemački ambasador u BiH Christian Hellbach.

Sudjelujući kao uvodničar u raspravi o sigurnosnim izazovima prouzročenim migrantskom krizom, što ju je u Sarajevu organizirao centar za sigurnosne studije “George C. Marshall” iz Garmisch-Partenkirchena, njemački ambasador je istaknuo kako sadašnje krize na Bliskom istoku i sjeveru Afrike predstavljaju zajednički izazov za sve države europskog kontinenta.

“BiH još uvijek nije pogođena izbjegličkom krizom kao susjedne zemlje, no to ne znači da neće biti u skorije vrijeme”, kazao je Hellbach tokom dijela konferencije otvorenog za javnost.

On je ovime sugerisao kako će sve oštriji nadzor kojega uvode države na sadašnjoj migrantskoj ruti, poput Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, brojne tražitelje aila natjerati da do zapadne Evrope pokušaju stići alternativnim pravcima pri čemu se BiH nameće kao logičan izbor.

Granica Hrvatske i BiH dugačka je više od hiljadu kilometara i njeno potpuno zatvaranje za ilegalne prelaske bio bi ogroman logistički izazov za policije dvije države.

Hellbach je kazao kako se mora voditi računa i o tome da je BiH izložena rizicima terorizma i dolaska boraca sa stranih ratišta pa se stoga mora posebice pripremiti da bi njene sigurnosne službe mogle učinkovito kontrolirati stanje u zemlji.

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack kazala je kako vlada njene zemlje dijeli zabrinutost razvojem migrantske krize iako ona pogađa prije svega evropski kontinent.

Iznijela je procjenu kako su zbivanja na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike pokrenula gotovo 17 miliona izbjeglica, pri čemu je njih milion stiglo u Evropu samo tokom 2015. godine.

Kriza se nastavlja i to je rezultiralo dolaskom novih 70.000 izbjeglica u Evropsku uniju samo od početka ove godine, podsjetila je Cormack dodajući kako su SAD do sada za pomoć i zbrinjavanje izbjeglica izdvojile više od pet milijardi dolara.

Upozorila je kako migrantska kriza otvara brojna pitanja o tome kako pružiti zaštitu onima koji su doista ugroženi ratovima, a istodobno spriječiti širenje nasilnog ekstremizma.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.