Ovacije za film Smrt u Sarajevu Danisa Tanovića, koji je premijerno prikazan na Berlinaleu

Ovacije za film Smrt u Sarajevu Danisa Tanovića, koji je premijerno prikazan na Berlinaleu

Film bh. Oskarovca Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu premijerno je prikazan u takmičarskom programu 66. filmskog festivala Berlinale, koji traje od 11. do 21. februara 2016. godine. Ekipa filma dobila je ovacije novinara i publike, te je nesumnjivo da je Tanović i ovaj put napravio dobar posao.

Premijera filma održana je u 16 sati, dok je nešto ranije bila organizovana konferencija za medije, na kojoj su se obratili režiser Tanović i glumci.

Radnja filma snimanog u maju prošle godine smještena je jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”, a u glavnoj ulozi našao se francuski glumac Jacques Weber.

“Bernard Henry Levy je veliki prijatelj BiH, naročito u vremenu kada nam je to bilo najpotrebnije, i ja zbog toga mnogo poštujem njegov rad. Nekoliko mjeseci sam proveo s njim, prateći ga kako je radio na tekstu za film. Jednostavno nisam želio propustiti ovu priliku, a kada imate glumca poput Jacquesa imate veliku prednost”, kazao je Tanović.

U filmu glume i bh. glumci poput Izudina Bajrovića, Snežane Vidović, Vedrane Seksan, Muhameda Hadžovića, Fakete Salihbegović-Avdagić, Aleksandra Seksana, Borisa Lera, Rijada Gvozdena, Amara Selimovića, Lune Zimić-Mijović, Milana Pavlovića i drugih.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija na prestižnom filmskom takmičenju u Berlinu je oskarovka Meryl Streep, a uz nju će o nagradama odlučivati njemački glumac Lars Eidinger, britanski filmski kritičar Nick James, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe, britanski glumac Clive Owen, talijanska glumica Alba Rohrwacher i poljska redateljica Malgorzata Szumowska.

Svečanost dodjele nagrada održat će se 20. februara, kada će biti prikazan pobjednički film. Inače, u takmičarskom programu za neku od nagrada na ovogodišnjem Berlinaleu je 19 filmova.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.