Bosna i Hercegovina među zemljama sa najvećim porastom broja turista

Bosna i Hercegovina među zemljama sa najvećim porastom broja turista

Na listi svjetskih zemalja u kojima je zabilježen značajan porast broja turista našla se i Bosna i Hercegovina i to na šestom mjestu.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, u BiH je u toku 2015. godine došlo 28,2 posto više turista nego u 2014.

Najveći porast broja turista zabilježen je u Paragvaju, čak 97 posto za prva tri tromjesečja protekle godine. Na toj listi je i Tadžikistan, sa 94 posto više turista, te Japan sa 47,5 posto.

Neke zemlje svijeta nisu imale tako pozitivnu godinu, a listu gubitnika predvodi Tuvalu, polinezijska otočka nacija u Pacifičkom okeanu, a slijede San Marino, Tunis, Palestina i Mikronezija. Zanimljivo je da je značajno manje turista posjetilo i Luksemburg (16,9 posto).

Protekla godina bila je u znaku nestabilnosti na Bliskom istoku, te više terorističkih napada u Evropi, ali kada je riječ o turizmu, obilježio je rekordan broj prekookeanskih putovanja.

Svjetska turistička organizacija objavila je u svom posljednjem izdanju Turističkog barometra da je broj međunarodnih turista u svijetu porastao za 4,4 posto, što znači da je u 2015. godini u svijetu zabilježeno 1,184 milijarde turističkih posjeta.

Francuska je ostala najposjećenija zemlja svijeta koju je u 2014. godini posjetilo 83,8 miliona ljudi. Iako ovi podaci za 2015. još uvijek nisu u potpunosti prikupljeni, projekcije govore da je zabilježen porast za tri posto, te bi ukupan broj turista u toj zemlji trebao iznositi 86,3 miliona, iako su na posjete Parizu značajno utjecali napadi u novembru.

Sjedinjene Američke Države su druga država na listi sa oko 77,9 miliona posjeta u 2015., a slijede Španija, Kina i Italija. U prvih deset su i Turska, Njemačka, Velika Britanija, Meksiko i Rusija.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.