Kozarac.ba

Sve više ljudi falsificira diplomu o poznavanju njemačkog jezika, ambasada reagirala

Falsifikovanje certifikata je krivično djelo, upozoravaju iz Goethe-Instituta, s obzirom na rastući broj pokušaja krivotvorenja njihovih diploma u svrhu dobijanja boravišnih viza u Njemačkoj.

Korištenje falsifikovanih dokumenata je protuzakonito i biće krivično procesuirano. Goethe-Institut krivično tereti u okviru sudskih organa u BiH svaku osobu koja priloži falsifikat diplome Goethe-Instituta. Svi koji prilože falsifikovan certifikat, imaju zabranu polaganja ispita u Goethe-Institut u trajanju od jedne godine.

Ambasada SR Njemačke odbija zahtjeve za vizu osobama koje prilože falisifikovane diplome. Pored toga njima se uvodi duža zabrana ulaska u Njemačku.

Dokaz o dovoljnom znanju njemačkog jezika je uslov za izdavanje vize za duži boravak u Njemačkoj.
Falsifikatori nemaju šansu

Podnosioci zahtjeva za vizu u Ambasadi SR Njemačke često prilažu falsifikovane certifikate Goethe-Instituta prilikom predaje dokumenata. Radnici Ambasade redovno zavrašavaju obuke kako bi mogli prepoznati falsifikate. Dakle, falsifikati uvijek budu otkriveni, saopćili su iz Njemačke ambasade u Sarajevu.

Dodaju kako se ispit može polagati i bez prethodnog pohađanja jezičkog ili pripremnog kursa za ispit. Svi zainteresovani se mogu obratiti Goethe-Institutu u vezi sa pitanjima koja se tiču ispitnih certifikata, saopćeno je iz Ambasade.

Radio Sarajevo

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.