Fatima, džaba si ti školu učila

Fatima, džaba si ti školu učila

Mostarka Fatima Husejić Memić najbolji je primjer kako vlasti u Bosni i Hercegovini tretiraju mlade i školovane ljude. Nakon uspješno završenog školovanja na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, Fatima je kao jedan od ponajboljih studenata Mašinskog fakulteta po završetku studija krenula u potragu za poslom.

No, nije joj dugo trebalo da shvati da živi u državi u kojoj znanje, marljivost i upornost nisu na cijeni.

Prijavila se na konkurs za pripravnika u Vladi HNK. S obzirom na svoju stručnu spremu s pravom je očkivala da bude jedna od 100 kandidata čije će se ime naći na listi primljenih. No, grdno se prevarila. Njenog imena nije bilo.

Odlučila se zato izviniti Vladi HNK što je uopšte konkurisala za pripravničko mjesto, a to je izvinjenje objavila na svojoj Facebook stranici, uz priložene diplome i osvojene nagrade tokom veoma uspješnog studiranja.

Pročitajte njeno izvinjenje i pogledajte s kakvim je referencama konkurisala za pripravničko mjesto…

“Najlošiji kandidat za pripravnika u Vladi HNK

Izvinjavam se što sam se uopšte prijavila na konkurs, te Vam oduzela minut što otvoriste i prelistaste moje dokumente, koje kao dokaz ovdje prilažem.

Izvinjavam se što sam dobitnica Rektorovih nagrada i student s najboljim uspjehom.

Završila sam Master studij sa prosječnom ocjenom 9.66, a Vi izabraste kolegicu, koja niti je završila Master studij, niti ima navedeni prosjek, niti ima Rektorove nagrade. Voljela bih znati po kojem osnovu; vidjeti njenu dokumentaciju, ali i to pravo mi uskratiste.

Šta reći…da nije tužno bilo bi smiješno!

Sve po zakonu!!!”

Istim povodom nešto ranije oglasili su se i iz HDZ-a 1990, i njihovo vam saopštenje prenosimo u cijelosti…

HDZ 1990 oglasio se saopštenjem za javnost u povodu liste pripravnika, objavljene u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Danas objavljeni, popis imena 100 pripravnika u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona nameće brojna pitanja. No, odgovor je samo jedan.

Hamletovsko-hercegovačko-neretvanski kazano ‘Biti (član HDZ-a ili SDA), ili ne biti’.

Za one, koji to jesu, postoje veliki izgledi uhljebljivanja kroz Elektroprivredu, Eronet, Vladu, ili neku drugu državnu instituciju koja se finansira putem poreskih obaveznika i građana.

Za one koji to nisu, bez obzira na zvanje, stručnost, reference i kompetenciju, mogućnost zapošljavanja je gotovo nemoguća misija”, stoji u saopštenju za javnost HDZ-a 1990.

Iz te stranke tvrde kako takav vid političkog nepotizma je “rak rana našeg društva, koja, ionako preopterećen, državni aparat opterećuje dodatnim podobnim kadrovima, istovremeno eliminirajući sposobnost, inteligenciju i znanje”.

“Klub zastupnika HDZ-a 1990 u Skupštini HNK je više puta ukazivao na ovaj problem, te tražio mehanizam transparentnijeg bodovanja.

Prijedlog kluba zastupnika HDZ-a 1990, koji nije naišao na odobravanje vladajućih stranaka, podrazumijevao je obrazovanje i prosijek ocjena kao primarni kriterij, potom intervju, te socijalni status, ali i fragmentirano bodovanje intervjua, kako bi eliminisali mogućnost njegove manipulacije.

Nažalost, naš prijedlog je odbijen, a intervju je ostao primarni kriterij.

Sudeći prema rezultatima konkursa, možemo pretpostaviti kako je intervjuisanje bazirano na pitanju ‘Posjedujete li našu člansku iskaznicu?’”, kaže se na kraju saopštenja za javnost Kluba zastupnika HDZ 1990. u Skupštini HNK-a.

fokus.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.