Depopulacija nije problem samo jednog grada

Depopulacija nije problem samo jednog grada

Grad Prijedor nije jedinstven po niskom prirodnom priraštaju, jer je to problem cijele RS, BiH i regiona, rekao je direktor Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ Mišo Reljić.

„Prijedor vjerovatno jeste jedinstven po tome što je na vrijeme prepoznao taj problem i što se među prvima aktivno uključio u suzbijanje bijele kuge, iako je poznato da lokalna zajednica ne može riješiti taj problem sama“, kazao je Reljić.

Prema podacima koje je ova agencija prikupila u pripremi projekta „Kreiranje populacione politike“, sve lokalne zajednice u RS, osim Banjaluke i Istočnog Novog Sarajeva, u 2014. godini imale su negativan prirodni priraštaj.

„To takođe pokazuje da nije Prijedor jedinstven po ovom negativnom trendu, ali mi sigurno prednjačimo u pokušaju rješavanja tog problema, kao što smo u mnogim drugim segmentima pioniri, a potom i primjeri drugim lokalnim zajednicama u rješavanju određenih pitanja“, naveo je Reljić.

U gradu Prijedoru negativan prirodini priraštaj bilježi se već 19 godina uzastopno.

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” i kompanija “Arselor Mital Prijedor” realizuju projekat “Kreiranje populacione politike” s ciljem stvaranja mreže institucija za sprovođenje pronatalitetnih mjera na lokalnom nivou i kreiranja smjernica populacione politike za grad Prijedor.

Zbog loše demografske situacije Skupština grada Prijedora usvojila je u novembru prošle godine zaključak kojim se Odjeljenje za društvene djelatnosti grada zadužuje da ponudi mjere za rješavanje problema depopulacije.

Autor: SRNA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.