U Banjaluci pepeljera od 1.300 i ručak od 230 KM

U Banjaluci pepeljera od 1.300 i ručak od 230 KM

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) dovodi i u Banjaluku putujuću izložbu “Mi plaćamo cijenu: izložba šokantnih javnih nabavki u BiH” u okviru kampanje kojom javno predstavlja netransparentnosti i gubitke u javnim nabavkama te istovremeno podržava lokalne organizacije što se bore za transparentnost ovih nabavki.

Izložba je otvorena danas u 12:30 časova u kafe baru “Mister X” .Tako su izloženi predmeti poput pepeljare vrijedne 1.300 KM, kante za otpatke od 1.700 KM, ručka koji koštao 230 KM ili rolne toaletnog papira od 5,5 KM, a koji su plaćeni budžetskim sredstvima, odnosno novcem građana BiH.

Izložba koja se prikazuje u devet gradova BiH predstavlja izbor najnečuvenijih primjera iz prakse u BiH koji pokazuju kako su netransparentni procesi nabavke napuhali cijene plaćene za zajednička dobra ili usluge, saopštio je USAID.

Nakon izuzetne posjećenosti u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, ovaj svojevrsni ‘muzej šokantnih primjera javnih nabavki’ boraviće u Banjaluci do 7. februara.

Građani će moći vidjeti selekciju najnevjerovatnijih primjeraka stvari nabavljenih u netransparentnim javnim nabavkama.

Svi izloženi predmeti baziraju se na zvaničnim vladinim izvještajima, uključujući i revizorske nalaze, navedeno je u saopštenju.

Prema istraživanju nevladine asocijacije Tender, prošle godine je tek 25 posto javnih nabavki u BiH provedeno u otvorenim i transparentnim procedurama, što znači da je enormnih 75 posto ugovora o javnim nabavkama dogovoreno iza zatvorenih vrata.

Cilj kampanje “Mi plaćamo cijenu” je ohrabriti građane u zahtjevima za promjene u procesu javnih nabavki, naročito sad kad njihovi izabrani zastupnici u državnom parlamentu razmatraju usvajanje 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama.

Izmjene i dopune su, u cilju unapređenja Zakona, kreirale lokalne organizacije: ACCOUNT Network, Tender, Transparency International, Fond otvoreno društvo i Udruženje poslodavaca u BiH, navedeno je u saopštenju USAID-a.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.