Odluka VSTV-a o zabrani vjerskih obilježja izazvala ogorčenje- BABIĆ: Ne mogu vjerovati da je BiH tako nisko pala!

Odluka VSTV-a o zabrani vjerskih obilježja izazvala ogorčenje- BABIĆ: Ne mogu vjerovati da je BiH tako nisko pala!

Odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH da se zabrane vjerska obilježja u institucijama bh. pravosuđa, uključujući i nošenje hidžaba, što je vjerski propis koji izvršavaju mnoge muslimanke u BiH, izazvala je mnoštvo reakcija. Islamska zajednica u BiH zatražila je preispitivanje zaključka VTSV-a, uz ocjenu da je riječ o ataku na vjerske slobode.

Mnoge poznate ličnosti, institucije, organizacije, pa i žene koje, inače, nisu pokrivene usprotivile su se, smatrajući da je zabrana ograničavanje slobode. Iz VSTV-a, opet, kažu da se zabrana ne odnosi samo na hidžab nego i na sva druga vjerska obilježja i na pripadnike drugih konfesija.

Ljudska prava

Amra Babić je načelnica Visokog koju su građani izabrali. Zbog zaključka VTSV-a o zabrani isticanja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama našla se u poziciji da se jednoga mora odreći – karijere ili marame koju nosi 25 godina. Poručuje da je marama njen identitet, a ne vjersko obilježje.

– Iznenađena sam i razočarana što se takve odluke donose u mojoj zemlji. Tri i po godine obavljam funkciju načelnice Visokog, tada je u svijet bila odaslana pozitivna vijest, da je BiH demokratska zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava. Meni je bila velika čast kada su izvijestili da ja kao načelnica s maramom rušim predrasude o islamu. BiH, koja je išla tako visoko s poštivanjem ljudskih prava, odlukom VSTV-a pala je tako nisko, jer diskriminira žene s maramom. Mislim da marama u ovoj državi nikoga ne vrijeđa – kazala je Babić.

Odlukom VSTV-a, kako je naglasila, svaka žena u BiH gubi pravo na rad, slobodu kretanja i sva osnovna ljudska prava. A nošenje hidžaba, kako kaže, nju nikada nije ometalo u obavljanju bilo kojeg posla.

– Očekujem da se odluka VSTV-a o zabrani nošenja marame poništi. Ja lično ne mogu zamisliti svoj život bez marame. Bez marame to nisam ja, ne žalim ni život ni karijeru bez toga. Žalosti me činjenica da će pod pritiskom neke mlade djevojke ostati lišene tog prava na svoj identitet. Stoga im poručujem da brane pravo na vlastito opredjeljenje, jer nama maramu niko nije nametnuo, to je manifestacija naših unutarnjih osjećanja pokornosti prema Bogu – potcrtala je Babić.

Odjevni predmet

Povodom burnih reakcija u javnosti, iz VSTV-a su kazali da će na svojoj narednoj sjednici detaljnije razmatrati zaključak o pitanjima vjerskih obilježja, ali da on neće biti izmijenjen. Da se ova odluka treba što prije ispitati, smatra i Enes Ljevaković, fetva-i-emin i muftija sarajevski.

– Smatram da ta odluka krši osnovna ljudska prava žena. Marama nije nikakvo obilježje niti je simbol, to je odjevni predmet. Kao što žene nose bluzu, haljinu, bilo koji drugi odjevni predmet. Muslimanke trebaju ostati ustrajne u svojim odlukama, jer marama je dio njihovog identiteta, Islamska zajednica će čvrsto biti uz njih braneći njihova prava, kao i sva ljudska prava u BiH. To je misija Islamske zajednice – kazao je ef. Ljevaković.

Ovo nije prvi put da se muslimankama u našoj zemlji zabranjuje nošenje hidžaba. U javnosti je poznat i slučaj Emele Mujanović, podoficirke OSBiH koja je suspendirana nakon što je odbila skinuti maramu. Iako su je 2012. godine podržali Ured ombudsmana i Osnovni sud u Sarajevu, Ustavni sud BiH na kraju je presudio da nije povrijeđeno njeno pravo.
U Bihaću danas mirna šetnja

Svoja razmišljanja o ovom problemu podijelile su brojne poznate ličnosti na društvenim mrežama. Kao znak neslaganja s odlukom VSTV-a u Bihaću će danas, povodom 1. februara, Svjetskog dana hidžaba, biti organizirana mirna šetnja. U znak podrške pozivaju se žene da nose plavu maramu.
Podrška poznatih na Facebooku

U znak podrške na svom Facebook profilu ugledna voditeljica renomirane televizijske kuće “Al Jazeera Balkans” Dalija Hasanbegović postavila je fotografiju s hidžabom.

– U našem pravosuđu ima puno većih “problema” od marama i križića. A ovo je čista distrakcija i skretanje pažnje s njihovog rada i rezultata istog – napisala je Hasanbegović.
Ženska mreža BiH zaprepaštena odlukom VSTV-a

Ženska mreža BiH saopćila je da je zaprepaštena odlukom VSTV-a o zabrani nošenja vjerskih obilježja zaposlenima u pravosudnim institucijama BiH.

– Iako nijedan zakon u BiH ne definira šta su to vjerska obilježja, vidljivo je i iz istupa članova VSTV-a da se po njima taj zaključak odnosi prije svega na hidžab (maramu), koji nose žene. Ženska mreža BiH, kao i veliki broj građana s pravom glasa su s razlogom zaprepašteni takvom odlukom jedne državne institucije u BiH – navode.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.