LJEKARI MU SE BORE ZA ŽIVOT Zeničanin obolio od svinjske gripe!

LJEKARI MU SE BORE ZA ŽIVOT Zeničanin obolio od svinjske gripe!

Jedna osoba prebačena je u Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS) zbog komplikacija i teškog stanja uzrokovanog oblikom gripe H1N1 (svinjska gripa) iz Službe za zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, potvrdila je Aida Buro, portparol KBZ-a.

Prema podacima iz ove službe, do petka poslije podne Zavodu za javno zdravstvo ZDK prijavljena su 22 registrirana slučaja gripe, ali se oni ne mogu dovesti u vezu s formom epidemije, kao ni konkretnim H1N1 virusom.

Teške infekcije

Muškarac S. I. iz Zenice, zaražen virusom H1N1, u teškom je zdravstvenom stanju, a ljekari u Sarajevu se bore za njegov život. Kako saznajemo, ljekari su pregledali njegovu suprugu i kćerku, a provjereno je stanje i na njegovom radnom mjestu, jer je dolazio u kontakt s velikim brojem radnih kolega i sugrađana.

– Prijavljivanje gripe počinje od 40. sedmice prethodne do 20. sedmice ove godine. S područja našeg kantona Institutu je do sada prijavljeno 11.230 akutnih respiratornih oboljenja (oboljenja dišnih organa), od čega su 2.365 oboljenja sličnih gripi, a 24 teških akutnih respiratornih infekcija – navodi se u saopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK.

Snažniji val

Kako dodaju, prema ovim podacima, još se ne može govoriti o epidemiji.

– Međutim, u februaru se očekuje snažniji val gripe te zbog povećanja broja oboljelih očekuje se veći broj kompliciranih slučajeva – navode iz Zavoda.

U KBZ-u su demantirali navode s društvenih mreža o četiri smrtna slučaja od svinjske gripe, navodeći da se vode egzaktni podaci te prati stanje oboljelih.
Kakvo je stanje u FBiH

Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja, jučer nije mogla govoriti o tome postoji li, eventualno, više registriranih slučajeva u FBiH.

– Podatke o eventualno registriranim slučajevima možete dobiti u ponedjeljak (danas) u Zavodu ili ih zatražiti od Mikrobiologije UKCS-a, koji rade analize o kojem tipu gripe se radi – rekla je Ravlija.
 
Bez informacija o oboljelim

Jučer smo kontaktirali UKCS u namjeri da provjerimo u kakvom se zdravstvenom stanju nalazi pacijent S. I. Međutim, Muamera Šehić, portparol UKCS-a, kazala nam je da takve informacije ne mogu davati bez odobrenja samog pacijenta ili članova uže porodice.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.