Europol: Banjalučanin među najtraženijim kriminalcima Evrope

Europol: Banjalučanin među najtraženijim kriminalcima Evrope

BANJALUKA, SARAJEVO – Europol i Evropska mreža za aktivnu potragu bjegunaca (ENFAST) objavili su imena sa fotografijama najtraženijih kriminalaca i zločinaca u Evropi, a među kojima su se našli i jedan državljanin BiH kao i Banjalučanin sa hrvatskim pasošem.

Rame uz rame sa Salahom Abdeslamom, jednim od najtraženijih ljudi na svijetu, koji je osumnjičen za terorističke napade u Parizu, Europol je svrstao Bojana Dragičevića (34) i Radomira Cvijanovića (32), koje zbog teških krivičnih djela traži policija Hrvatske i Slovenije.

Dragičević (34) je hrvatski državljanin iz Banjaluke koji je u avgustu 2005. opljačkao banku u Šibeniku, zbog čega je osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

Dragičević je bio u bijegu do maja 2012. godine, kada je uhapšen u BiH i izručen Hrvatskoj.

Završio je u zatvoru u Lepoglavi, odakle je u septembru 2013. pobjegao, ali je uhapšen istog dana. Iduće godine prebačen je u Pulu, ali je opet uspio da se dočepa slobode.

Sa druge strane, policija Slovenije Radomira Cvijanovića, koji ima državljanstvo BiH, traži već duže vrijeme zbog razbojništva.

On je krajem 2005. godine učestvovao u pljački SKB banke  u Ljubljani kada je obijeno 428 sefova iz kojih je odneseno gotovo 20 miliona evra u gotovini, a navodno su odnesene i dragocjenosti procijenjene na oko 13 miliona evra.

Na sajtu najtraženijih kriminalaca Evrope ima i više državljana iz zemalja Balkana, uključujući i Srbiju. Jedan od njih je Mirzet Bronja, koji ima srpsko državljanstvo i traži se zbog krijumčarenja narkotika. Drugi je Izet Ajdinović, kojeg terete za kidnapovanje i uzimanje talaca, ucjene, kao i organizovane pljačke.

Europol moli  sve koji imaju informacije o najtraženijim bjeguncima da što prije dostave informacije putem broja telefona ili mejla.

Za pojedine kriminalce ponuđene su i novčane nagrade, koje se kreću od dvije do čak 10.000 evra.

Inače, svaka  država članica može na sajt da postavi dva najtraženija kriminalca iz svoje zemlje. Kako je pojašnjeno na sajtu, ova inicijativa za cilj ima da oteža kriminalcima da se sakriju u inostranstvu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.