Prijaviti zloupotrebe u obnovi nakon poplava

Prijaviti zloupotrebe u obnovi nakon poplava

Udruženje građana „DON“ iz Prijedora pozvalo je danas sugrađane da prijave eventualne zloupotrebe pri obnovi nakon poplava putem mreže „Brana“ i USAID-ovog monitoring projekta „Radikalno transparentni“.

„Na besplatan telefon 080 05 05 06 građani mogu prijaviti i pozitivne priče u toku i nakon poplava, ali i ako su oštećeni ili ako znaju da je neko zloupotrijebio donatorska sredstva“, rekao je Zoran Petoš iz Udruženja „DON“ koje je danas u Prijedoru organizovalo info štanda o mogućnosti i načinima prijavljivnja malverzacija.

Predstavnici „DON-a“ su, kao članice mreže „Brana“, obilazili korisnike pomoći na terenu gdje je svima bilo zajedničko to da su zadovoljni što su dobili pomoć, ali gdje neki nisu bili zadovoljni izvedenim radovima.

„Na bazi toga slali smo pritužbe donatorima i poslije smo dobili povratnu informaciju da su problemi riješeni. Na primjer, u Vrbicama smo imali čovjeka kojem su pločice u kupatilu bile postavljene samo do pola zida, dok neki drugi radovi nisu bili završeni. Nakon naše prijave svi nedostaci su otklonjeni“, kazao je Petoš.

On je podsjetio da je slična situacija bila i sa osnovnom školom u Petrovu gdje su predstavnici „DON-a“ takođe zabilježili brojne nedostatke i gdje je nakon prijave donatoru sve što je primjedbovano dovedeno u red.

„Zbog toga pozivamo ljude i ohrabrujemo ih da prijave ako nešto slično znaju ili su iskusili“, poručio je Petoš.

On je naveo da je evidentan i problem sa protokom informacija da nisu svi građani koji su oštećeni u poplavama imali informaciju da postoje donatorska sredstva i pored vaučera Vlade Republike Srpske.

„Ima najava da bi moglo biti dodatnih donatorskih sredstava, ali mi to ne možemo u ovom trenutku potvrditi“, dodao je Petoš.

Na području Prijedora posredstvom Programa za oporavak od poplava više različitih donatora pomoć je obezbijeđena za UNDP-a, osim škola, infrastrukture i privrednih subjekata, sanirano je ili se trenutno sanira 222 stambena objekta.

Autor: SRNA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.