VISOKI ŽIVOTNI STANDARD U ovim zemljama primaju plate koje građani BiH mogu sanjati!

VISOKI ŽIVOTNI STANDARD U ovim zemljama primaju plate koje građani BiH mogu sanjati!

Sjedinjene Američke Države su odranije poznate kao kolijevka “američkog sna”, gdje su primanja izuzetno visoka, ali postoje i one zemlje koje su manje poznate po dobrim primanjima, a zapravo, njihovi građani uživaju u visokom životnom standardu.

Istraživanje o zemljama u kojima su visoke plate je uradio topmensmagazine.com, a jedna od zemalja koja će iznenaditi mnoge je Južna Koreja, za koju kažu da je jedna od azijskih ekonomija koje se najbrže razvijaju, ali ne samo u Aziji već i cijelom svijetu.

Evo liste od deset zemalja u kojima je zarada na vrlo visokom nivou.

1. SAD: U ovoj državi ste plaćeni isključivo onoliko koliko vrijedite. SAD je, u tom smislu, najmoćnija zemlja na svijetu, koja ima ogromne zalihe prirodnih resursa, a ujedno je i najveći uvoznik robe, te drugi najveći izvoznik na svijetu. Prosječni godišnji prihod u SAD je 56.000 dolara, a poreska stopa iznosi 23 posto. I dok Amerikanci uživaju u najvećim platama na svijetu, oni istovremeno rade duže od drugih i njihova radna sedmica traje 44 sata.

2. Irska: I dok je Irska poznata kao “poljoprivredni centar” ostrva, najveći dio novca, zapravo, dolazi od tehnološke industrije. Nekoliko velikih kompanija za dizajn video-igrica, kao i nekoliko stotina manjih tehnoloških kompanija, ima svoje sjedište upravo u Irskoj. Prosječan prihod u ovoj zemlji je oko 51.000 dolara godišnje, što je možda niže od trećeplasiranog Luksemburga, ali s obzirom na to da je poreska stopa 18,9 posto, to znači da Ircima ostaje više novca nego Luksemburžanima.

3. Luksemburg: Riječ je o zemlji koja odavno važi za finansijski centar Evrope. Nekada su bili glavni izvoznik željeza u Evropi, ali današnje izvozno tržište podrazumijeva hemikalije, gumu i industrijske mašine. Prosječan godišnji dohodak u Luksemburgu je 55.000 dolara, ali imaju visoku poresku stopu od 28 odsto. Prema ovom istraživanju, svi stanovnici Luksemburga žive dobro.

4. Švicarska: Švicarski manufakturni sektor je najvitalniji, ali i najrobusniji u cijeloj Evropi. U ovoj zemlji se proizvode zdravstveni i farmaceutski proizvodi, ali i hemikalije, instrumenti za precizno mjerenje, kao i muzički instrumenti. Godišnja prosječna plata u ovoj zemlji je oko 53.000 dolara, međutim poreska stopa je čak oko 30 posto.

5. Australija: Ovu zemlju mnogi smatraju socijalnom demokratijom. Ima jednu od najvećih ekonomija u svijetu i veliki je izvoznik hrane i prehrambenih proizvoda, ali i nafte i minerala, dok uvozi vrlo malo. U Australiji je prosječna plata 51.050 dolara godišnje, a poreska stopa je 23 posto, od čega se najveći dio izdvaja na zdravstvo i obrazovanje. I ono što je bitno, Australija ima 35-satnu radnu nedjelju, što znači da rade mnogo manje od Amerikanaca.

6. Velika Britanija: Engleska, Škotska i Sjeverna Irska čine drugu najveću ekonomiju u Evropi. Ono što se malo zna jeste da je najveći “proizvođač novca” zapravo Škotska, gdje se nalaze najveće naftne rezerve u EU. Godišnja prosječna plata je 41.000 dolara, a poreska stopa iznosi oko 25 odsto, od čega veliki dio ide na zdravstveno osiguranje i obrazovanje. Međutim, stanovnici Velike Britanije ne mogu baš uživati u svojim prihodima, jer njihova radna sedmica traje 42 sata, što je iznad prosjeka u EU.

7. Kanada: To je zemlja sa velikim B što se tiče bogatstva. Ovo je zemlja koja posjeduje treće najveće naftne rezerve u svijetu (iza Venecuele i Saudijske Arabije). Kanada je bogata cinkom, uranijumom, zlatom, niklom i aluminijumom, a kanadske nepregledne prerije predstavljaju glavnog proizvođača pšenice, kanole i drugih žitarica. Prosječna godišnja plata u Kanadi je 45.000 dolara, ali je poreska stopa 23 posto, od kojih najveći dio ide na tzv. univerzalnu zdravstvenu njegu i obrazovanje. Inače, prosječna radna sedmica u Kanadi iznosi 36 sati.

8. Norveška: To je je najbogatija zemlja kada je riječ o prirodnim resursima, kao što su nafta i minerali. Norveška ima besplatnu zdravstvenu njegu i obrazovanje, ali i to ima svoju cijenu – poreska stopa je 31 posto, što je prilično mnogo za prosječnu godišnju platu od 49.000 dolara. Međutim, ono što im ode na poreze, vrati im se u vidu slobodnih sati, jer njihova radna sedmica traje 35 sati.

9. Južna Koreja: Ekonomija ove zemlje se najbrže razvija, ali ne samo u Aziji već i cijelom svijetu. Južna Koreja je peti najveći izvoznik na svijetu, te sedmi najveći uvoznik. Južna Koreja je i jedan od najvećih izvoznika energije, jer je u nuklearnim elektranama proizvode i više nego što im treba, tako da višak izvoze komšijama. Prosječna plata u Južnoj Koreji je 36.039 dolara godišnje, a lični porezi iznose oko 18 posto dohotka. Najveći minus za Južnokorejce je činjenica da im radna sedmica traje 42 sata.

10. Holandija: Ova zemlja ima možda i najfrekventnije morske luke u Evropi, što je i glavni razlog njihovog prilično visokog godišnjeg dohotka koji iznosi oko 47.000 dolara. Ipak, poreska stopa u Holandiji iznosi 31 posto, ali to ide na opšte dobro poput zdravstvene njege i visokog obrazovanja. Jedna od velikih prednosti rada u Holandiji jeste što im radna sedmica traje 35 sati.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.