HUMAN RIGHTS WATCH: Političari se miješaju u rad novinara, medijskim kućama se podmeću lažne inspekcije!

HUMAN RIGHTS WATCH: Političari se miješaju u rad novinara, medijskim kućama se podmeću lažne inspekcije!

Osnovna ljudska prava građanima Bosne i Hercegovine i dalje su uskraćena, a vlasti nisu učinile mnogo tokom protekle godine kako bi se situacija popravila, konstatuje se godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava organizacije Human Rights Watch.

– U Bosni i Hercegovini novinari su i dalje suočeni s prijetnjama i zastrašivanjem – navodi se u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava Human Rights Watch organizacije.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na stanje u Bosni i Hercegovini tako se navodi kako su u prvoj polovini prošlem godine zabilježena 52 predmeta kršenja slobode medija i izražavanja, uključujući i četiri fizička napada i prijetnje smrću, te 12 slučajeva prijetnji i vršenja pritiska.

– Lokalni i nacionalni politički organi vlasti miješaju se u rad novinara, podmećući određenim medijskim kućama lažne finansijske i druge upravne inspekcije. Reakcija države na te prijetnje i zastrašivanja je često nedjelotvorna, a policijske istrage rijetko daju rezultate – zaključuje HRW koji je tokom prošle godine izdao izvještaj posvećen medijskim slobodama i u kojem je također naglašeno loše stanje u BiH.

Situacija nije mnogo bolja ni kada je riječ o poštovanju prava na okupljanje i izražavanje građana. Naime, HRW je na osnovu istraživanja zaključio kako “nije ostvaren nikakav napredak po pitanju navoda da je policija u Sarajevu i Tuzli koristila prekomjernu silu tokom protesta u februaru 2014., kao i tokom naknadnog pritvaranja demonstranata”.

Neposredno nakon početka februarskih protesta 2014. godine, HRW je objavio izvještaj u kojem su konstatovali kako bi vlasti u BiH trebale odmah istražiti slučajeve prekomjerne upotrebe sile od policije protiv demonstranata na ulicama i onih koji su privedeni u Tuzli i Sarajevu u period od 5. do 9. februara te godine te istražiti policijsko nasilje protiv nekoliko novinara i “zaštiti prava na mirno okupljanje tokom protesta”.

Inspektori HRW su tokom protesta intervjuisali žrtve policijskog nasilja i dokumentovali 19 slučajeva prekomjerne upotrebe sile protiv učesnika protesta, slučajnih prolaznika i novinara, od čega je šest slučajeva registrovano u Tuzli, a ostali su u Sarajevu. Prema tom izvještaju, među žrtvama su bile i dvije žene i troje djece.

U svom godišnjem izvještaju za HRW se poziva i na činjenicu da je Sarajevski otvoreni centar, organizacija za prava lezbijske, gej, biseksualne i transrodne zajednice, dokumentirao u prvih devet mjeseci 2015. godine 75 slučajeva zločina iz mržnje i šest slučajeva diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

– Nije bilo napretka u policijskoj istrazi o napadu iz 2014. na filmskom festivalu koji je organizirao Sarajevski otvoreni centar – konstatuje HRW.

HRW podsjeća i kako vlasti u BiH nisu ostvarila nikakav napredak u izmjenama Ustava a kako bi se spriječila diskriminacija. Najugroženija kategorija ostaju Romi koji se suočavaju sa diskriminacijom pri zapošljavanju, u obrzovanju i političkoj zastupljenosti.

– Nepostojanje besplatnog i univerzalnog sistema za unos u matične knjige rođenih znači da Romi nisu u matičnim knjigama u zemlji gdje se unose rođenja, smrti i brakovi. Time se ometa njihov pristup javnim uslugama, uključujući tu i zdravstvenu zaštitu – navodi HRW.

Neznatan je i napredak u procesu suočavanja sa prošlošću.

HRW je registrovao da je do septembra 2015. godine, Odjel za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izrekao 15 presuda za 24 osobe (tri oslobađajuće, devet osuđujućih te tri djelimično oslobađajuće) u prvostepenom postupku, te 18 presuda za 27 osoba (jedna oslobađajuća, 15 osuđujućih, te dvije djelimično oslobađajuće).

Ovim odlukama je ukupni broj predmeta završenih otkako je sud počeo u potpunosti s radom 2005. godine porastao na 290.

– Tokom cijele 2015. godine, Željka Cvijanović, premijerka entiteta Republika Srpska, više puta je osporavala legitimnost državnog suda i državnog tužilaštva – konstatuje se u godišnjem izvještaju u kojem HRW upozorava na nedostatak osnovnih ljudskih prava u BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.