Goethe institut zatrpan – Mladi ljekari masovno uče njemački jezik i odlaze iz BiH!

Goethe institut zatrpan – Mladi ljekari masovno uče njemački jezik i odlaze iz BiH!

Goethe institut zatrpan – Mladi ljekari masovno uče njemački jezik i odlaze iz BiH!

Stotine zdravstvenih radnika iz Bosne i Hercegovine uče njemački jezik, nakon što je Njemačka otvorila vrata za medicinare iz Bosne i Hercegovine.

 Samo u posljednjih nekoliko dana više od 1.000 kandidata upisalo je kurs njemačkog jezika na Goethe institutu u Sarajevu.

Među kandidatima je, upravo, veliki broj i medicinskih radnika!

Nina Nalo iz Goethe instituta rekla je kako povećan broj zainteresiranih za učenje njemačkog jezika ovaj institut ne bilježi samo ove, već je to bio slučaj i prošle ali i godinu ranije.

”Među polaznicima svakako ima i dosta zdravstvenih radnika” – potvrdila je Nalo.

Visoke plaće koje Njemačka nudi radnicima iz Bosne i Hercegovine ne privlače samo ljekare, već i medicinske tehničare, medicinske sestre, njegovatelje…

Oni u Njemačkoj zarade duple veće plaće nego što za isti posao dobiju u BiH, a zarade je ponekad i veća od toga.

S druge stane, stručnjaci upozoravaju da nekontrolisan odlazak zdravstvenih radnika iz Bosne i Hercegovine može oslabiti zdravstveni sistem naše zemlje. U potrazi za novim saznanjima, iskustvima ali i boljom zaradom, mladi i perspektivni medicinski kadrovi odlaze iz Bosne i Hercegovine, dok u našoj zemlji nedostaje stručnih kadrova.

Žele li to zaustaviti, vlade u BiH medicinarima moraju osigurati bolje uslove za rad, stručne edukacije po svijetu, opremiti klinike, i na koncu, više vrijednovati njihov rad u BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.