Svetlana Cenić: Na vlasti su grobari reformi kojima treba zabraniti istup u javnosti

Svetlana Cenić: Na vlasti su grobari reformi kojima treba zabraniti istup u javnosti

Profesorica Svetlana Cenić, ekonomski stručnjak za novinsku agenciju Patria analizirala je posljednje izjave, kako kaže, veselog premijera FBiH Fadila Novalića o potrošnji građana, piše bh. novinska agencija Patria.

– Naš veseli premijer je pobrkao tristo stvari u tim izjavama, šta je potrošačka korpa, šta znači prosječna potrošačka korpa, tako da mu to ne može biti mjerilo za određivanje najniže cijene rada – kaže Cenić.

Ona objašnjava da se potrošačka korpa formira na osnovu anketa domaćinstva, a ne na osnovu ankete u tržnom centru.

– Treba provjeriti i tržne centre koje je Fadil Novalić anketirao, a nije, šta uzimaju i šta je domaće, kakve su cijene da li to uopšte znači potrošačku naviku. Drugo, u svim zemljama u svijetu ljudi se bore da stimulišu potrošnju svojih građana jer tako stimulišu i proizvodnju. To rade sve zapadne zemlje – kaže Cenić.

Ona podsjeća da naša vlast  najviše živi od prihoda koji se temelje na carinama, odnosno proizvodima koji imaju najviše uvoznog.  

– Samo naš veseli premijer priča o tome da naši građani troše ovdje, ondje, umjesto da kaže hvala bogu da troše. To što se on poslije pokušao ispraviti je jako trapavo. Pitam se kakav on ima tim oko sebe pa da mu neko ne skrene pažnju – pita se ona.

Cenić je upozorila da ako BiH, ali i EU želi da uspiju ekonomske reforme postoji prvo i osnovno pravilo.

– Zabraniti Fadilu Novaliću, Željki Cvijanović, Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću, Miloradu Dokiku da uopšte izlaze u javnost i išta pričaju jer je to kontraproduktivno. Oni su grobari ovih reformi, ne samo svojim izjavama nego i svojim potezima, a izjave koje daju su ponižavajuće.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.