ODRŽAN ŽRIJEB KVALIFIKACIJE ZA EP: BiH protiv Rusije i Švedske

ODRŽAN ŽRIJEB KVALIFIKACIJE ZA EP: BiH protiv Rusije i Švedske

Muška seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasman na Evropsko prventvo 2017. godine u košarci tražit će u kvalifikacionoj grupi C u kojoj su još Rusija i Švedska.

“Zmajevi” su žrijebani iz drugog jakosnog šešira. Iz prvog smo dobili Rusiju, koja nas je pobijedila na prošlogodišnjem Eurobasketu u Francuskoj, te iz trećeg Švedsku (naša grupa jedina je sa tri učesnika). U slučaju da se plasiramo na EP, bilo bi to naše deseto učešće na završnicama Eurobasketa, a četvrto uzastopno.

Kvalifikacije će biti igrane od 31. avgusta do 17. septembra ove godine. Plasman na završnicu Eurobasketa, koje će se 2017. održati u četiri države (Turska, Izrael, Rumunija, Finska), izborit će pobjednici sedam grupa te četiri najbolja drugoplasirana.

Trinaest učesnika EP-a već je poznato, a to su Finska, Izrael, Rumunija, Turska (domaćini), Španija, Litvanija (učesnici Olimpijskih igara 2016.), Hrvatska, Češka, Francuska, Grčka, Italija, Latvija i Srbija (učesnici kvalifikacija za OI).

Na ceremoniji žrijeba u njemačkom Minhenu izvučene su i grupe završnica evropskih prvenstva za mlađe kategorije. Naša muška U-20 selekcija žrijebana je u grupu D EP-a divizije B u grčkoj Halkidi (15.-24. juli) u kojoj su nam rivali Hrvatska, Bugarska, Slovačka i Rumunija.

Juniori (U-18) prošlogodišnje četvrto mjesto u A-diviziji braniti će u turskom Samsunu (30. juli-7. avgust). U grupi C rivali su nam Latvija, Izrael i Litvanija.

Kadeti (U-16) evropsku titulu branit će na EP-u u poljskom Radomu (12.-20. avgust). U grupi C očekuju nas dueli sa Litvanijom, Francuskom i Crnom Gorom.

Kod žena, naša mlada U-20 selekcija igrat će Evropsko prvenstvo divizije A u portugalskom Matosinjosu (9.-17. juli) u grupi A u kojoj su još Španija, Portugal i Poljska.

Juniorke će u Sarajevu biti domaćini E-pa divizije B (23.-31. juli). U našoj grupi A rivali će nam biti Portugal, Rumunija, Finska i Island.

Kadetkinje očekuje EP divizije B u rumunskoj Oradei (5.-14. avgust). U našoj grupi C su još Škotska, Finska, Bugarska, Engleska i Irska.

U pogonu biti i muška selekcija U-17, koja je prošle godine u U-16 uzrastu bila evropski prvak na EP-u u Litvaniji, a sada je očekuje nastup na Svjetskom U-17 prvenstvu u Španiji, od 23. juna do 3. jula.
Finansijski problemi

Da li će sve naše selekcije zaista i nastupiti na evropskim šampionatima ovisit će od finansijske situacije.

Iz Košarkaškog saveza BiH već nagovijestili mogućnost da neke od reprezentacija zbog nedostatka novca neće izaći na međunarodnu scenu.
Sve kvalifikacione grupe

Sastavi svih grupa kvalifikacionih grupa za Eurobasket za košarkaše 2017. godine:

GRUPA A: Belgija, Island, Švicarska, Kipar.

GRUPA B: Njemačka, Holandija, Austrija, Danska.

GRUPA C: Rusija, Bosna i Hercegovina, Švedska,

GRUPA D: Poljska, Estonija, Bjelorusija, Portugal.

GRUPA E: Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Kosovo.

GRUPA F: Gruzija, Crna Gora, Slovačka, Albanija.

GRUPA G: Makedonija, Mađarska, Velika Britanija, Luksemburg.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.