Duraković: Roditelji će ispisati djecu iz škole ukoliko naziv “bošnjački jezik” nasilno uvedu

Duraković: Roditelji će ispisati djecu iz škole ukoliko naziv “bošnjački jezik” nasilno uvedu

Problem jezika u školama u Republici Srpskoj prisutan je već duži period. Najnoviji slučaj dolazi iz Srebrenice gdje bošnjačkoj djeci đačke knjižice uopće nisu podijeljene na kraju polugodišta zbog nesaglasnosti u vezi s nazivom jezika.

 

Zbog toga načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković upozorava da će, ukoliko se nasilno pokuša uvesti termin “bošnjački jezik”, vjerovatno doći do obustave nastave.

Političke manipulacije veoma često se prelamaju na Srebrenici, a najnoviji slučaj u vezi sa đačkim knjižicama za bošnjačku djecu u Srebrenici to i dokazuje. U skoro svim općinama u RS-u djeca su dobila knjižice na kraju polugodišta, pa čak i u susjednim srebreničkim općinama.

“Koliko ja znam, knjižice su podijeljene u okolnim općinama Srebrenice, tamo gdje su roditelji pristali na termin “bošnjački jezik”. U Srebrenici to nije slučaj, ali zato imamo stanje da u knjižice nije upisan ni termin bosanski jezik, kao ni “bošnjački”. Ministarstvo obrazovanja RS-a nema hrabrosti da za srebreničku školu donese tu odluku, pa je vjerovatno naređeno direktoru škole ili školskom odboru da se knjižice ne podijele, kako bi se problem prolongirao”, kazao je za Klix.ba Ćamil Duraković.

Blizu 65 posto djece u srebreničkoj osnovnoj školi su Bošnjaci i kada bi se djeci u knjižice upisao termin “bošnjački jezik” revolt roditelja bio bi jasan i vjerovatno bi došlo do obustave nastave.

“Bojkotom nastave vjerovatno bi jedino uozbiljili nadležno ministarstvo, jer Srebrenica ima tu posebnu dimenziju unutar RS-a, pa je taj problem svjesno ostavljen, jer se trenutno to ne želi riješiti ni pozitivno ni negativno”, ističe Duraković.

Načelnik Srebrenice jasno upozorava da će, ukoliko neko nasilno pokuša uvesti termin “bošnjački jezik”, svi roditelji bošnjačke djece ispisati djecu iz škole u Srebrenici. Ostaje da se vidi da li će se u narednom periodu pronaći adekvatno rješenje, kako djeca ne bi ispaštala.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.