Nakon napada: Interes bh. građana za putovanje u Istanbul i dalje postoji, ali je u blagom padu

Nakon napada: Interes bh. građana za putovanje u Istanbul i dalje postoji, ali je u blagom padu

Teroristički napadi koji su se dogodili u glavnim gradovima Francuske i Turske utjecali su na turizam generalno. Posljedice su osjetile i bh. agencije koje su u svojim ponudama imale aranžmane za Pariz i Istanbul.

Istanbul je i dalje hit destinacija za građane BiH, ali se osjetio blagi pad potražnje nakon nekoliko napada koji su se dogodili u tom gradu. U agencijama Ventura Travel Agency i Centrotours kazali su kako je pad bio primjetan odmah nakon terorističkih napada.

“Na dan napada u Istanbulu smo imali grupu turista, ali nisu osjetili dešavanja. Pad se osjetio na sljedećem terminu za oko 50 posto, ali već se počelo vraćati u normalu”, rekli su nam iz agencije Ventura Travel Agency.

Muamer Lutvić iz Centrotoursa kazao je kako je upravo sada idealno vrijeme za putovanje u Istanbul jer su cijene hotela i avionskih karata najniže u godini, a samim tim i cijena aranžmana je najniža.

“Ljudi i dalje idu, bez obzira na sve i dalje je popularna destinacija, ali se osjetio pad interesovanja za Istanbul za Novu godinu. Imamo aranžmane za Dan zaljubljenih i Dan nezavisnosti, nismo ništa otkazali. Dakle pad postoji, ali nije dramatičan”, rekao je Lutvić za Klix.ba.

Iz Sol Azura i Buena Viste ističu kako se pad više osjetio kada je riječ o Parizu. Novogodišnji aranžmani u mnogim agencijama su otkazani.

“Napravili smo posebne akcije za putovanje u Pariz kako bismo privukli ljude, pa šestodnevni aranžman košta 299 KM i već imamo upita”, kazali su iz Venture Travel Agency.

Iz Centrotoursa ističu kako Pariz, kao najskuplji grad, nikada nije bio posebno tražena destinacija, ali da su imali grupnih i pojedinačnih putovanja.

Ono što je i dalje nepromijenjeno jeste mnogo manji interes za Tunis i Egipat nakon tzv. Arapskog proljeća. Ministarstvo vanjskih poslova BiH i dalje ima objavljeno upozorenje za građane BiH za putovanje u Egipat.

“Cijene igraju najveću ulogu i aranžmani su zaista povoljni za ove dvije destinacije. Ljetos je bilo ljudi, ali je generalno godinama mnogo manji interes nego ranije”, kazali su nam iz Solazur i Buena Vista agencije.

Ono što svi predviđaju jeste da će Grčka ove godine biti hit destinacija, a turistički radnici u toj zemlji već “trljaju ruke” jer se očekuje da će Rusi umjesto u Tursku upravo doći u ovu zemlju. Iako je to glavna tranzitna zemlja za imigrante, turisti nisu osjetili nikakav problem. Ista situacija je bila i kada su bili protesti u Atini.

“Od ove godine imat ćemo novosti kada je riječ o Grčkoj. Organizujemo ljetovanja s polaskom iz Sarajeva i ta putovanja su namijenjena za sve generacije. Očekujemo dobar odziv”, rekao je Lutvić iz Centrotoursa.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.