Sud u Beogradu odlučio- Titini nasljednici neće dobiti ništa od imovine koju su tražili

Sud u Beogradu odlučio- Titini nasljednici neće dobiti ništa od imovine koju su tražili

Nasljednici nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita neće dobiti ništa od imovine koju su tražili, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu, jer imovina nije naknadno pronađena, pa nije bilo uvjeta za novi postupak.

Večernje novosti pišu da je u dopunskom ostavinskom rješenju koje je potpisala sutkinja Ljubica Nenadić, sud kao neosnovane odbio sve zahtjeve nasljednika.

U obrazloženju rješenja sud podsjeća da je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravomoćno završen pred Četvrtim općinskim sudom u Beogradu, još 1991. godine, kada je podijeljeno oko 800 komada odjeće, obuće i osobnih stvari Josipa Broza.

Nezadovoljna, njegova supruga Jovanka Broz je u martu 2002. podnijela zahtev za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja, pošto je u siječnju Savezni ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu koje su vezane za život i rad Josipa Broza.

Odlukom Ustavnog suda, prvobitno ostavinsko rješenje Četvrtog općinskog suda izgubilo je pravno djelovanje.

Sutkinja Ljubica Nenadić dalje navodi da se imovina koju su nasljednici tražili u dopunskom postupku, a koja je prestala biti društveno vlasništvo (umjetnine, poprculan, nakit, pokloni, namještaj, numizmatička i zbirka satova, automobili…), ne može smatrati naknadno pronađenom ostavštinom, pa samim tim nisu ni ispunjeni zakonski uvjeti za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja.

Nužan preduvjet za donošenje rješenja je da se radi o imovini za koju se u vrijeme donošenja rješenja nije znalo da pripada ostavštini, što konkretno nije slučaj.

Sada pokojna Jovanka Broz u tijeku ostavinskog postupka predlagala je da se raspravi i imovina koja je kasnije bila obuhvaćena Zakonom o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu vezanom za život i rad Tita – obrazlaže sud.

Također se dodaje da su se Jovankinom prijedlogu usprotivili Titovi sinovi Žarko i Aleksandar Miša Broz, a pokojni Žarko je kao razlog naveo da je njezin zahtjev usmjeren prema državi. Time je osporio navode pokojne Jovanke Broz da je imovina, čije je raspravljanje ona predložila, imovina ostavitelja – konstatirala je sutkinja Nenadić.

Goran Petronijević, zastupnik Titovog unuka Joške, smatra da je ovakvo tumačenje prvostupanjskog suda potpuno pogrešno.

Donošenjem odluke Saveznog ustavnog suda o proglašenju zakona neustavnim, imovina koja se do tog trenutka smatrala društvenom praktično je novopronađena imovina. Zato je ovakvo tumačenje suda pogrešna primjena zakona i odluke Ustavnog suda, rekao je on.

Violeta Kočić Mitaček, zastupnica sina Miše i unuke Zlatice Broz, kao i Gordana Spasojević, zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, najavile su, za Novosti, žalbe.
 

(Vijesti.ba / ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.