Švicarska će od izbjeglica ubuduće prikupljati dragocjenosti

Švicarska će od izbjeglica ubuduće prikupljati dragocjenosti

Nakon Danske, Švicarska je postala druga zemlja koja će od izbjeglica prikupljati dragocjenosti i novac kako bi pokrila dio sredstava potrebnih za njihovo prihvatanje.

Kako navodi Guardian, nakon ulaska u državu izbjeglice će švicarskim vlastima morati izručiti svu imovinu vredniju od 1.000 švicarskih franaka ili 913 eura.

Naime, izbjeglice će, nakon što izruče imovinu, dobiti potvrdu pomoću koje mogu ući u azilantski centar. Iz Berna navode kako bi država na ovaj način mogla primiti znatno veći broj izbjeglica.

“Ukoliko neko unutar sedam mjeseci samostalno odluči napustiti centar, novac i imovina će mu biti vraćeni. Oni koji ostanu duže morat će učestvovati u finansiranju svog boravka u centrima za izbjeglice. Smatramo da se na ovaj način otvaraju mogućnosti za prijem dodatnog broja migranata”, izjavili su iz Švicarskog državnog sekretarijata za migracije.

Ipak, razne nevladine organizacije i udruženja građana osudili su ovaj potez vlasti ove srednjoevropske zemlje.

“Ovo je zaista nipodaštavajuće i ponižavajuće za izbjeglice. Mnogi od njih jedva su sakupili novac kako bi napustili svoje ratom zahvaćene zemlje. Apelujemo na vlasti da ovo promijene što prije”, rekao je Stefan Frey iz humanitarne organizacije Schweizerische Fluechtlingshilfe (njem. Švicarska pomoć izbjeglicama).

Također, još ranije je donesena uredba prema kojoj sve izbjeglice kojima se omogući trajni boravak i rad u Švicarskoj moraju državi 10 godina plaćati jednu desetinu svojih godišnjih prihoda.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.