Jubilarni, deseti „Dani zime na Kozari“ 30. i 31. januara

Jubilarni, deseti „Dani zime na Kozari“ 30. i 31. januara

Deseti, jubilarni „Dani zime na Kozari“ održaće se 30. i 31. januara, najavljeno je danas nakon sjednice organizacionog odbora.

„Očekujemo da će jubilarna manifestacija imati odziv isti ili i veći od prošlogodišnjeg, a lani smo imali gotovo 6.000 posjetilaca“, rekla je direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić.

Ona je pozvala sve zainteresovane za gastro i sportska takmičenja da prijave učešće do 25. januara.

„Za sportska takmičenja imamo propozicije i scenarije predviđene za snijeg i bez snijega, a gastro takmičenja ove ćemo godine po prvi put razdvojiti na tri kategorije, ako bude dovoljno prijavljenih“, kazala je Ganić.

Prema njenim riječima, novčane nagrade za najbolje sportske ekipe su 250, 150 i 100 Km, dok je za sve učesnike gastro takmičenja predviđeno po 100 KM za nabavku materijala potrebnog za pripremu čorbe u kotliću.

„Za gastro takmičenje mogu se prijaviti lovačka udruženja, srednje škole, te planinari i izviđači. Posjetioci će moći besplatno dobiti čorbe koje takmičari pripreme, a udruženje `Promotur` pripremaće kuvano vino“, dodala je Ganić.

Ona je najavila da će ove godine biti uveden novi režim saobraćaja s obzirom na to da su gužve u saobraćaju i do sada predstavljale najveći problem ove manifestacije.

„Autobusi će voziti putnike do Mrakovice, ali će se onda vraćati na Benkovac, kako bi oslobodili parking prostor na velikom parkingu kod hotela `Monument`. Nakon što se taj parking popuni, biće zatvoren put Benkovac – Mrakovica i putnička vozila moći će se parkirati samo na Benkovcu, odakle će dva autobusa stalno cirkulisati i prevoziti putnike do Mrakovice i nazad“, pojasnila je Ganić.

Za sada je poznato da će iz Prijedora na Kozaru toga dana ići deset autobusa, a iz Kozarske Dubice četiri, dok se informacije iz ostalih potkozarskih opština i gradova još očekuju.

„Na ovaj način izbjeći ćemo da se automobili parkiraju dužinom puta ka Mrakovici i tako dovedu do zagušenja saobraćaja. Ovaj put mora ostati prohodan zbog policije, vatrogasaca i službe hitne pomoći. Saobraćajcima će na usluzi biti i volonteri iz lokalnog volonterskog servisa Udruženja građana `DON`“, istakla je Ganić.

U oganizaciji Kluba ekstremnih sportova „Albatros“ iz Prijedora 30. januara održaće seplaninarski marš, a, bude li snijega, u organizaciji Planinarsko-skijaškog društva „Ljubijski rudar“ Prijedor održaće se ski kup.

Centralni događaji počinju 31. januara polaganjem vijenaca na spomenik poginulima u Drugom svjetskom ratu na Mrakovici i svečanim otvaranjem manifestacije na platou kod spomenika na Kozari u 11.00 časova, dok je proglašenje pobjednika i zatvaranje jubilarnih dana najavljeno za 15.30 časova.

Pokrovitelji manifestacije su grad Prijedor i ministarstva trgovine i turizma i uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

„Osim generalnih pokrovitelja imamo i brojne prijatelje manifestacije, među kojima se ističe prijedorsko preduzeće `Bosnamontaža` koje je uz nas već deset godina“, dodala je Ganić.

Cijena ulaznice u Nacionalni park „Kozara“ umjesto 2 KM koštaće jednu KM i sve kupljene ulaznice učestvuju u tomboli.

Autor: SRNA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.