Svijet ustaje protiv izgladnjivanja Sirijaca

Svijet ustaje protiv izgladnjivanja Sirijaca

Kampanja protiv blokade sirijskih gradova i izgladnjivanja stanovništva počet će 16. januara u više regija širom svijeta.

Grupa sirijskih aktivista planira pokrenuti globalnu kampanju s ciljem okončanja blokade i izgladnjivanja civila, što predstavlja strategiju koju sirijski režim provodi nad mnogobrojnim sirijskim gradovima, na prvom mjestu Madaye.

Kampanja će početi 16. januara, dok organizatori kažu da će ona podrazumijevati protestna stajanja i okupljanja u više regija širom svijeta.

Strategija opsade i izgladnjivanja stanovništva predstavlja najjači instrument pritiska režima Bashara al-Assada nad pojedinim sirijskim teritorijama kako bi protjerali lokalno stanovništvo i naselili sebi lojalne te preuzeli kontrolu nad sirijskim teritorijama s velikim koncentracijama oružanih frakcija.

Jedan od najtežih oblika opsade nametnut je nad mjestom Madaya, što je potaklo veliki broj sirijskih aktivista, novinara i boraca za ljudska prava na ideju da pokrenu kampanju svjetskih razmjera pod sloganom Svjetski dan okončanja blokade izgladnjivanja u Siriji.

Medijski koordinator kampanje Motaman Mira, nastanjen u turskom gradu Mersin, za Al Jazeeru kaže da je ova kampanja krenula od ideje sirijske novinarke Carol Maalouf iz Bejruta. Nedugo zatim počinje se širiti dalje, nakon što je uspostavljena koordinacija između jednog broja aktivista i sirijskih novinara, s namjerom da se pokrene kampanja širom svijeta, na čijoj izradi će učestvovati kompletan tim novinara, planera i koordinatora.

Mira dodaje da su oni u kontaktu s velikim brojem sirijskih medijskih institucija, tijela i organizacija koje su najavile učešće u ovoj kampanji. Istakao je da je cijela stvar počela s koordinacijom sirijskih strana i aktivista unutar sirijske teritorije, ali i izvan granica sirijske države, poput mjesta na kojima su održavane demonstracije i protestna okupljanja uz parole ove kampanje.

Dok se ne ostvare ciljevi

Mira naglašava da će demonstracije i protestna okupljanja biti održani u brojnim državama te da će biti preciziran dan njihovih pokretanja. Dodaje da će biti održano više demonstracija u nekoliko turskih gradova te u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji i SAD-u.

“Ovo neće biti jedina kampanja ovakve vrste, nego ćemo nastaviti dalje, sve dok se ne ostvare naši ciljevi, a to je deblokada sirijskih gradova i zaustavljanje izgladnjivanja naroda, te pokretanje novih kampanja.“

Generalna koordinatorica kampanje Carol Malouf kazala je da kampanja ima za cilj formirati međunarodno javno mnijenje kako bi se slomila politika opsade i izgladnjivanja stanovništva koja se primjenjuje u Siriji, i to ne samo u Madayi, nego i na nekoliko drugih područja.

Ističe da Madaya predstavlja najbolniju tačku, stoga će biti upućena otvorena pisma predstavnicima generalnog sekretara Ujedinjenih naroda o protestnim okupljanjima, koja će biti održani istog dana i u isto vrijeme na pojedinim sirijskim teritorijama i izvan Sirije. Ona je istakla da će protesti biti održani u nekoliko turskih gradova, u Njemačkoj, Švedskoj, Irskoj, SAD-u, Kanadi i Libanu, paralelno s demonstracijama u Siriji, prilikom čega će biti istaknute jedinstvene parole na svim mjestima okupljanja.

Izjavila je da su reakcije na ovu kampanju na međunarodnoj sceni već vidljive, budući da je savjetnik za humanitarna pitanja njemačke Vlade izjavio da strategija opsade koju režim Bashara al-Assada primjenjuje u Siriji treba biti zaustavljena. Carol je spomenula da se u okviru kampanje neće prikupljati dobrovoljni prilozi, jer oni bivaju proslijeđeni borcima sirijskog režima kako bi dozvolili da pomoć u hrani bude dostavljena na područja pod opsadom, što nema nikakve logike, prema njenim riječima.

Naglasila je da sirijski režim nastoji provoditi strategiju blokade i izgladnjivanja određenih sektaških skupina u Siriji, kako bi ih prisilili da napuste svoja ognjišta i demografski očistili te teritorije, što je slučaj s Madayom, te je potvrdila potrebu aktiviranja Ženevske konvencije UN-a o zaštiti ljudskih prava za vrijeme rata.

Solidarnost

Novinarka Rowan al-Salih, voditeljica aktivnosti sirijske Media grupe (medijska mreža osnovana tokom sirijske revolucije), koja živi u Gaziantepu, Turska, kaže da oni podržavaju ovu kampanju kroz sve svoje aktivnosti te da će sudjelovati u svim njenim protestima i osigurati sve neophodne dozvole u te svrhe.

Za Al Jazeeru dodaje da sirijska Media grupa preko radiostanice Hara emitira programe i informativno pokriva sve pripreme vezano za ovu kampanju, dok će se, u isto vrijeme, aktivisti na teritoriji pod kontrolom sirijskog režima u Halepu angažirati na tome da poduzmu tajne aktivnosti u cilju podrške ovoj kampanji. Također je istakla da će u kampanji sudjelovati i tim Lamba Media produkcija (koju vodi ova medijska grupa), kako bi se prezentirali videoizvještaji o dešavanjima u okviru kampanje.

Rowan je naglasila da će sirijska medijska grupa kroz svoje aktivnosti nastojati prenijeti glas kampanje svijetu i intenzivno se zalagati i raditi na tome da glavni cilj ove kampanje bude ostvaren, a to je ukidanje blokade i izgladnjivanja sirijskog stanovništva.

Izvor: Al Jazeera

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.