SAD-om šeta 300-tinjak ratnih zločinaca s Balkana

SAD-om šeta 300-tinjak ratnih zločinaca s Balkana

Prateći slučaj Slobodana Mutića (53), bivšeg pripadnika vojske samoproglašene RSK, čije je izručenje iz SAD-a Hrvatskoj ovih dana pokrenuto zbog sumnji u počinjenje ratnog zločina u Petrinji 1992. godine, američki mediji prenose procjene tamošnjih vlasti da se u SAD-u nalazi još tristotinjak doseljenika iz bivše Jugoslavije koje se dovodi u vezu s ratnim zločinima.

Pronalaženjem osumnjičenika poput Slobodana Mutića bavi se federalni Ured za imigraciju i carine (ICE), koji ima poseban odjel za takve potrage. Unatoč budžetu od šest milijardi dolara, ističu američki mediji, ICE je odvojio premalo novca za odjel koji traga za mogućim ratnim zločincima, ne samo iz bivših jugoslavenskih republika, nego i iz Ruande, Etiopije i drugih zemalja u kojima su ratovalo.
Zatvor zbog laži

Mutićev primjer ilustrira način na koji rade ICE i njegov spomenuti odjel. Mutić je prilikom dolaska u SAD i traženja azila izjavio kako se protiv njega izvan SAD-a ne vodi nikakva istraga ili sudski postupak. No, navodi svih azilanata provjeravaju se.

Provjerom podataka ICE je utvrdio da Mutića i Dragana Perenčevića, također pripadnika vojske tzv. Republike Srpske Krajine, naše Državno odvjetništvo sumnjiči za ubojstvo bračnog para, stomatologa Stjepana i Paule Cindrić, u Petrinji 1992., te za ubojstvo Aleksandre Živković, ovaj put bez suradnje s Perenčevićem, godinu dana kasnije.

Zbog toga što je lagao američkim vlastima u azilantskim ispravama, Mutić je u Clevelandu u srijedu 6. siječnja ove godine osuđen na dvije godine zatvora. Kada odsluži tu kaznu, bit će stavljen na raspolaganje hrvatskim istražnim tijelima. Prema navodima američkih medija, Mutić je oženjen, otac dvoje djece, nosi nožnu protezu i slabije čuje nakon što je za ratnih dana stao na minu.

Prije Mutićeva slučaja, najpoznatiji “ulov” federalnog Ureda za imigraciju i carine bilo je pronalaženje bosanskog Srbina Marka Boškića (51) u saveznoj državi Massachusetts 2004. godine. Zanimljivo je da se Boškić domogao i državljanstva BiH i Hrvatske. Boškića se istraživalo u vezi s deportacijom stanovništva iz Srebrenice na stratišta vojske Republike Srpske, gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima. Izručen je BiH, a 2010. nagodio se s tužiteljstvom o krivnji, dao je određene informacije o likvidacijama oko Srebrenice, te je osuđen na 10 godina robije. Trenutno, prema pisanju The New York Timesa, federalni Ured za imigracije i carinu radi na deportiranju 150 doseljenika iz BiH koje se dovodi u vezu s ratnim zločinima za vrijeme rata u susjednoj državi.
Radar ICE-a

Budući da se u SAD iz BiH devedesetih uselilo oko 120 tisuća ljudi, list procjenjuje da će uz one čija je deportacija započeta, još najmanje 150 osumnjičenika za ratne zločine u BiH biti izručeno te da ima još 300 potencijalnih osumnjičenika kojima ICE još nije ušao u trag.

Na izručenje iz SAD-a, među ostalima, čekaju Azra Bašić, hrvatska državljanka koju traži BiH po optužnici za mučenje srpskih zatvorenika 1992. u Bosanskoj Posavini, i Edin Sakoč, državljanin BiH kojeg se tereti za mučenja zatvorenika logora Dretelj pod kontrolom HVO-a pokraj Mostara. U Arizoni pak već godinama traje pokušaj izručenja 12 bivših pripadnika vojske Republike Srpske koje se također sumnjiči za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici.

Američki mediji prenose i informacije da su 64 doseljenika iz bivših jugoslavenskih republika napustila SAD nakon što su ih službe kontaktirale u vezi sa sumnjama u počinjenje ratnih zločina. Navode i primjer bosanskog Srbina Milana Trišića, koji živi u američkoj državi Sjevernoj Karolini, istraživanog u vezi s odvoženjem Bošnjaka iz Srebrenice na masovna smaknuća.

Trišić je tamošnjim medijima izjavio da ga je kontaktirao FBI, da se susreo s agentom te službe, kojem je ispričao svoj ratni put i iznio dokaze da nema veze sa smaknućima Bošnjaka iz Srebrenice. Trišić tvrdi da je nakon toga postupak protiv njega obustavljen, no američki mediji procjenjuju da je i dalje na “radaru” ICE-a.

VEDRAN MARJANOVIĆ /REUTERS

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.